Sanıyorum bundan iki gün önce çok değerli Cengiz Ağabeyimiz**(Co- Administrator/AFALA) Karadeniz'den boğaza istavrit akını olduğunu söylemişti. Biz amatör balıkçılarda kıyılarımızda istavrit azlığından yakındığımızdan; gelen bu haber üzerine sevinmiştik. Haberin gelmesinden iki gün sonra, gırgırlar kapasitelerinin de üstünde katliam derecesinde avlanmaya başlamışlardır. Voli başına 400-500 kasa alan gırgırlar bununlada yetinmeyip, sabaha kadar 1000-5000 kasaya kadar avlanmaktadır. Buna ne derece av deneceğide meçhul. Resmen kıyım yapılmaktadır.
Dün gece benim çektiğim aşağıda ki fotoğrafta, çokta iri olmayan kıraça denebilecek binlerce balığı (400 kasa) görüyorsunuz.
Hamsiye gelecek olursak; Sinop açıklarından başlayarak Doğu Karadenizin bir çok**şehrinde tonlarca hamsi avlanmaya başlandı.
Bir takım, günde 50 ile 100 ton arasında hamsi avlıyor. Bu yörelerde 1 ytl ye satılan hamsiler İstanbul' da 2,5 ytl civarından satılmaktadır. Gırgırlardan çıkan fiyat ise kasa**başına 4 ytl. Buraya kadar güzel görünsede, bu nekadar böyle devam edecek. Özellikle Giresunlu balıkçılar hamsi avına kota istiyor.
Tüketim fazlası ise balık unu ve yağı fabrikalarına çok düşük fiyattan veriliyor.Tüketim fazlası lafı tamamen mantıksız çünkü bu hamsiler gerekli hijyenik koşullarda saklanabilse ve dondurulup, olmadığı zamanlarda piyasaya çıksa bundan kimse şikayet etmeyecektir.
70 milyonluk bir ülkede aç birçok insan varken nasıl olurda tüketim fazlası hamsi olur. Bir yanda 1ytl lik hamsinin ulaşmadığı insanlar diğer yanda da yazın**200 gr hamsi paketlerine 8-10 ytl fiyatla alanlar veya öbür tarafta yem fabrikalarında öğütülen tonlarca hamsi...
Günde tonlarca hamsi kıyımı yapılırken bir de bu kadar hamsinin tüketiciye ulaşmaması gerçekten sonun başlangıcında olduğumuzu gösteriyor. Eğer yeterli önlemler alınmazsa son demlerini yaşayan denizlerde, canlılık yok olmaya doğru son hızla gidiyor.
Madem bu kadar balık yakalanıyor,yazdığınız gibi halka ucuz olarak ulaşmaması kötü(tüketim dışı olan),kıyıma gelince yalnız bu iki balık mı?egede lokantalara balık yetiştrecekler diye olmadık yöntemler kullanılıyor.Bizlerden başka kimsenin gördüğü yok yazık, birçok kurum var,birçok şey yapılabilir hem gırgırcı aç kalmaz hem balıklar tükenmez,ama bizlerin ağzındaki tükürük kurur.
Evet sorun maalesef her yerde. Herkesin en azından şikayetçi olması , sesini duyurmaya çalışması da gelecek için bir başlangıç.
Bizim şu an özellikle bahsettiğimiz istavrit ve hamsi konusu güncel ve şu an yapılmakta. Fotoğraftaki kıraçaları da görüyorsunuz. Gerçekten benim tutmak istemiyeceğim boyutlarda.
Hüseyin konuyu açtığımda ilk resime baktım ve hamsi sandım.
Bizim balıkçılar akıllanmıyacak, sanki denize ateş düşmüş bütün balıkları tutmaları gerekiyor.
Bu kadar abartmasalar olmaz, onlar tutmasa sanki başkası bu balıkları alıp götürecek. Geçen seneki defne yaprağı ve vanos kırımı hiç ders olmamış bu açlara.
Her neyse bu anlamsızlığı gidermek için basit bir hesap yapalım; hale 1000 kasa istavrit gelse kasası 10 ytlden 2000 kasa gelse 5 ytl den gidecek. Şimdi siz söyleyin kim karlı? Burada karlı olarak vatandaş gibi görünüyor, ama bu işi uzun vadeye dökersek oda zararlı.
Bundan 5 sene önce balıkçıdan 4 tane istavrit almıştım ve tam 1kg 250gr. gelmişti. Buyrun size başka bir hesap. Düşününki bu resimdeki kıraçalar bu boyutta olsaydı o balıkçı kaç kayık dolduracaktı?
Her neyse sonuç olarak insanlığı becermek çok zor. Ben bu katliamı yapanlara insan diyemem.
Motor ben iskeledeyken geldi. Uzaktan baktım hamsi desen değil genişliği var. Sonra yaklaştım bir baktım kıraça. Bu gırgırırn yedeğiymiş. Tam ayrıntısını bilmiyorum ama heralde gırgır balığı buna boşalttı sonra kaldığı yerden devam mı etti onu görmedim.
Yaprak konusuda: Geçen sene hatırlıyorum. Kilo 2,5 ytl ye millet 10 ar kilo yaprakları alıp evin yolunu tutuyordu. Tabi bu sene az var ama yinede yaprakçılar devam ediyor. Bu aşağıdaki fotoğrafıda geçen hafta çekmiştim. (Köpük kasada görünenler tirsi çinekop değil.)
Boğaziçi yazdı:Motor ben iskeledeyken geldi. Uzaktan baktım hamsi desen değil genişliği var. Sonra yaklaştım bir baktım kıraça. Bu gırgırırn yedeğiymiş. Tam ayrıntısını bilmiyorum ama heralde gırgır balığı buna boşalttı sonra kaldığı yerden devam mı etti onu görmedim.
Yaprak konusuda: Geçen sene hatırlıyorum. Kilo 2,5 ytl ye millet 10 ar kilo yaprakları alıp evin yolunu tutuyordu. Tabi bu sene az var ama yinede yaprakçılar devam ediyor. Bu aşağıdaki fotoğrafıda geçen hafta çekmiştim. (Köpük kasada görünenler tirsi çinekop değil.)
Yok böyle birşey..... Sinirendim yine. Arkadaş o nasıl tırsidir ayıp yahu, tutulurmu bu boyutta balık. Yaprak için hadi diyelim yiyeni var. Ama bu boyutta tırsiden ne olur allah aşkına.
Bu adamlara lanet okuyacam ama geride kalanlarına yazık.
ustam61 yazdı:Gırgırlardan çıkan fiyat ise kasa başına 4 ytl. mi?
yapmayın arkadaşlar biz çankırı da kilosunu 1,5 ytl ye yiyoruz hamsinin.bir kasası kaç kilodur bilmem ama 3 kilo satınca bir kasanın parası kazanılıyor.Tabii o da günlük olsa.15 günlük hamsiler tablanın altına(3 kasa) ,üstüne yenisinden 1 kasa dayan millete.Eve getiriyosun 3 kilo temizlerken dağılıyor 2 kilosu.hesaplarsan 4,5-5 ytl ye 1 kilo hamsi yiyoruz.
Bence kota getirilmeli,fazla yakalanıpta israf edileceğine az ve öz olmalı.derseniz ki o zaman kilosu 1 yerine 3 ytl olur.olsun kardeşim ama balık gibi balık olsun gelecek yılda yiyelim.
Aldığımız haber bu: Doğu Karadeniz'de kasası 17-18 kilo olan hamsinin fiyatı, gırgırlardan 4ytl ye çıkıyor. Bu da kilo başına yaklaşık 25 krş. ediyor. Oradan hale haldende halka giden balık, 1ytl olarak yansıyor.
Hüseyin güzel bir konu ama içeriğine bakarsak denizlerimize yapılan bu haksızlıklara yazık yazık derim.ankarada halde 4-5 ytl ,semt dükkanlarında ise 2,5-3 ytl.bu kadar bol diyorlar ama hala ucuz değil hatta taze olarakta tüketmek çok zor. fazla avlananlar için bir yasaklama yokmu.elini kolunu sallaya sallaya tutuyorlar ve birşeyler yapılmıyor.
Sanırım denetimsizlik var. Kota zaten yok. Karadenizde 1 ytl hatta bazı yerlerde bedava dağıtıyorlar. Çünkü ellerinde kalıyor. Ankara da 3-5 ytl ortasını tutturup balığı her yere yaymak lazım.
Karadeniz'de yaşanan hamsi bolluğu vatandaşların yüzünü güldürüyor.
Karadeniz'de yaşanan hamsi bolluğu vatandaşların yüzünü güldürüyor.
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde gece denize açılan balıkçılar, tonlarca hamsiyle döndüler. Balıkçılar, Akçakoca Limanı'nda yakaladıkları hamsiyi kasası 5 YTL'den satışa sunuyorlar.
Hamsinin kasasının önceki yıllara göre ucuz olduğunu ifade eden balıkçılar, fiyattaki düşüşün Karadeniz'deki hamsi bolluğundan kaynaklandığını söylediler.
Vatandaşların da kasası 5 YTL'den satışa sunulan hamsiye yoğun ilgi gösterdiği gözlendi.
Bu arada, Akçakoca'da özel bir restoran tarafından Karadeniz'deki hamsi bolluğu verilen mangal partisiyle kutlandı. Toplam 250 kilogram hamsinin mangal yapılarak ikram edildiği partiye, Düzce Vali Yardımcısı Erhan Türker, Akçakoca Kaymakamı Savaş Tuncer ve vatandaşlar katıldı.
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde amatör bir balıkçı, 13 kilogram ağırlığında levrek yakaladı.
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde Ahmet Mert adlı amatör balıkçı, balık avlamak için kayıkla Karadeniz'e açıldı. Denize attığı ağını toplayan Ahmet Mert, ağlarına 13 kilogram ağırlığında levrek takıldığını gördü. Levreği güçlükle teknesine alabildiğini ifade eden Mert, yıllardır balık avladığını ve ilk kez bu kadar büyüklükte levrek yakaladığını söyledi.
Balığı yakaladığı sırada ağlarının zarar gördüğünü belirten Mert, "Levreği 300 YTL'ye satmayı planlıyorum, oradan elde edeceğim parayla da ağlarımı tamir edeceğim" dedi.
Haber Tarihi : Bugün (16:43)
Haber Ekleyen : Güncel Haber Bot