Yorumları: 6
Konuları: 0
Amatör arkadaş,
Bahsettiğin yerleri biliyorum ben. Çipura diye bahsettiğin gerçekten çipura. İsrail çuprası derler, genelde tatlı suyun denize döküldüğü bölgelerde yaşar. Dalyanda yetiştiriliyordu çoook önceleri. Oradan kaçanlar oldu herhal.
Şimdi küçük sazan ve çipuraları almak istiyorsan;
Ocağa bir tencere koy, içine bir su bardağı su ve birer tatlı kaşığı tuz ve şeker. Suyu kaynat. Kaynarken önceden hazırladığın bir kahve fincanı unu, bir paket vanilyayı ve 1.5 su bardağı irmiği suya kat ve karıştıra karıştıra pişir. ASrtık kaşığa yapışıp çevrilmez olduğunda kapat altını ve hamuru tencereden çıkar.
Mermer tezgaha un serp bolca ve elin yanacak biraz ama, gülü seven dikenine katlanır. Hamurdan parçalar alıp elinde veya tezgah üzerinde yuvarlayarak kurşun kalem kalınlığında hamur ruloları yap. Bunları 0.5 ila 1 cm boyunda keserek bol un içine at ki birbirlerine yapışmasınlar. Sonra soğumaya bırak. Soğuduktan sonra buzdolabında saklayabilirsin.
Ava giderken yanına al bunlardan ve yemleme için bolca bugday ve mısır haşla. avlanacağın yere bunlardan ve hamur parçalarından serp.
Avlanacağın için bol bol değil ama birazcık. Av bittikten sonra bolca saçarsın yemi öbür gelişin için. Tabi arada boş bırakma haftada en az iki kere avlağını yemle. Tabii kimseye belli etmeden.
Oltaya gelince misinan kaliteli olsun ama, ince ve çekeri fazla. Siglon un var böyle misinaları. 0.33 lükleri 9 - 10 kiilo çekiyor. Kamış olarak fincansız uzun kamışlar var 7-8 metre boyunda. Onlardan kullan.İğne olarak mustadın 92553 serisi var, benim favorimdir. Hem tatlı su hem de denize gelir iğnelerdir. 8 ila 6 no olacak ama. Mehmet ustanın dediği gibi. İğneyi en uca bağla, iki karış üstünden yuvarlak kıstırma kurşunların en hafifinden bir tane, sonra bir karış ara ile 3-4 tane daha. Küçük bir tane çubuk şamandra ekle. İğneye hamuru tak, suya yatır, şamandra limitte yatar durumda kalsın. Ona göre ayarla. Balık ilgilenirken şamandra gezer bu arada kamışı eline alıp hazırlanırsın şamandrayı gömdümü tasmala sertçe ama çok sert değil. Balık oltanda dostum. İki yada üç kamışı yan yana yatırarak avlanabilirsin. Ben 3 kamışla avlanıyorum. Ama arkadaşların dediği gibi sazlıkların yanına yatır oltayı ve ses ile görüntü disiplinine riayet et. Ortama uymayan cırtlak renkli giysiler giyme.
Umarım işine yarar.
Yorumları: 40
Konuları: 7
karakhan ne güzel anlatmışsın sağolasın
Bahsettiğin hamurdan hazırlamaya çalışacam.Annem beni tencerenin başında hamurla uğraşırken görünce ne diyecek bakalım
Yorumları: 1,335
Konuları: 27
Yorumları: 8
Konuları: 0
Mehmet Usta yazdı:Merhaba amateur01
Ben sana bazi teknikler önerecegim bunlari uygularsan insallah büyük sazan yakalarsin.
1-Sazanlar ürkek oldugu icin cok sezsiz olman gerek,konusmak yok.
** sazanlar kanallarda sabit bir yerde durmazlar devamli kanal boyu yem********ararlar,yem buldugu yerde o yem bitinceye kadar orda durur yemi yer.
** sazliklar var diyorsun,sazanlar sazligi cok sever arasinda saklanmayi ve******yem aramasini sever.Sazlik kenarlari olta atilacak yerler.
2-Birinci önerecegim teknik samandira ile ama senin yaptigin gibi degil.
** samandira 6gr ile 10gr ince uzun olacak sabit ondan sonra firdöndü
** ondan sonra igne beden,igne 6 numara beden 0,20 mm lik yeter.
** samandirayi misinaya sikilan kursunlarla ayarla,igneye halkali bir kursuna****tak ve suyun derinligine göre samandirayi ayarla,kursun yere oturacak******samandira su üstünden az bir sey cikacak.
** Bunlari yaptiktan sonra yem olarak haslanmis misir,taze ekmek kabuhu
** takabilirsin.
** Solucan takarsan bazi istemedigin misafirler gelebilir.(yayin yavrusu)
3-Bu bir baska teknik Samandira yok kursun yok sadece olta misina ve******** igne 1 numara.Taze ekmek kabuhu yada tost ekmegini igneye takarsin******suyun üstüne atarsin ekmek suyun üstünde duracak yüzecek,attigin******** igneli yemin yanlarina da biraz ekmekle yemleyebilirsin.Sazan su üstünde****yüzen yemi alacaktir ve senin igneli ekmegini de.
4-Dipoltasi ile sazan yemleyerek gayet iyi sonuclar veriyor.
** Dipoltasi misina 0.30mm,kursun 20gr,firdöndü,igne beden igne 6 Numara
** sazan ignesi beden 0.20mm yeter.
** av yapacagin yeri yemle bir iki avuc haslanmis misiri suya at sonra igneli****yemi oraya at misinayi gerdirme sazan yemi agzina aldiginda hic bir sey**** farketmemesi gerekiyor sen misinayi takip et balik yemi alinca oltayla********ilgilen.
** Kanalin cok dar olmasi derin olmamasi isini zorlastirir,cok sezsiz olman********gerekiyor ve görünmemen(gölgen)gerekiyor.
** Sazan baliklarini bir yere toplamak ve oraya alistirmak istiyorsan bol bol**** yemlemen lazim Avlarinda gittikce büyük baliklar cikiyorsa yemi ve igneyi****büyültebilirsin.
** Büyük sazanlarin agzina rahatlikla bir ceviz yada yumurta büyüklügünde
** az haslanmis patatez sigiyor.
** Benim anlamadigim sey CIPURA ile SAZANIN bir yerde yüzebilecegi.Biri****** tatlisu öbürü deniz baligi.
** Sohbet ederek anlatmayi tercih ederdim,yazi islerinde pek iyi degilim.
** Diger Arkadaslar`da yardimci olurlar sana.
** Bunlar benim kullandigim teknikler insallah sana yardimci olurlar.
** Selamlar RASTGELE
Mehmet Usta.
Kamil ILIPINAR yazdı:adı üstünde rastgele kanalda balık yakalamak hoştur ama balıklar irili ufaklı olduğu için sizi deli erderler ufak balıklar gelip sizin yem ile bir oynaşmaya başladımı işiniz bitiktir nayaparsanız yapın başa çıkamazsınız onlarla hem kanalda sadece havyar zamanı iri sazan alırsınız.onada yazık olur yavru bırakmaya geliyor oda çünkü sizin çipra dediğiniz levrek türü olmalı. yöreyi belirtmemişsiniz çünkü yinede iri balık için küspeli olta yada 0/2 03 numaralı iğnelerle hamur takıp bişiler yapabilirsiniz.aynı işi mısırda görür bulunduğunuz yeride yemlemi ihmal etmeyin.ama dediğim gibi kanalda çoğu zaman miniklerle uğraşıp durursun onların asıl oraya geldiği yerlere inersen daha iyi sonuç alırsın bendende bu kadar rastgelsin irileri
Mehmet Usta yazdı:Selam afyonlufirat,
amateur01 verdigim bilgileri aynen uygulayabilirsin,yanliz barajda dip oltasi
daha iyi.
[attachment=440]
Sazanlar genelde suyun dibinde yem aradiklari icin sen de 1kg haslanmis misiri yem olarak kullanacaksin,atacagin yer fazla derin olmasin kiyiya yakin kumlu yakinlarinda sazlik olan bir yere ve takilma tehlikesi olmayan bi yere o misirlari elinle 2 yada 3 metre capinda bir yem kilimi olusturacaksin
sonra bayat ekmekleri gözü büyük bir cuvala koyup(Futbol topu yada biraz kücügü olabilir) icine de uygun bir tas koyacaksin dibe inmesi gerek,yumusayan ekmek az az ekmek parcalari birakib sazanlari o bölgeye cekecek,4 Numara yada 6 Numara igne üzerine 1-2 tane haslanmis misir takacaksin ve yemledigin bölgeye atacaksin altaki resimde yem torbasi yukarda sen icine tasi koyacaksin istersen yem torbasina bir ip bagla suyun üstünde de bir büyük samandira yem torbasini nereye attigini görürsün.Baligin yem arama saatleri sabahlari 4.30 aksamlari 17.00 den itibaren sabaha kadar.
[attachment=441]
KarakhaN yazdı:Amatör arkadaş,
Bahsettiğin yerleri biliyorum ben. Çipura diye bahsettiğin gerçekten çipura. İsrail çuprası derler, genelde tatlı suyun denize döküldüğü bölgelerde yaşar. Dalyanda yetiştiriliyordu çoook önceleri. Oradan kaçanlar oldu herhal.
Şimdi küçük sazan ve çipuraları almak istiyorsan;
Ocağa bir tencere koy, içine bir su bardağı su ve birer tatlı kaşığı tuz ve şeker. Suyu kaynat. Kaynarken önceden hazırladığın bir kahve fincanı unu, bir paket vanilyayı ve 1.5 su bardağı irmiği suya kat ve karıştıra karıştıra pişir. ASrtık kaşığa yapışıp çevrilmez olduğunda kapat altını ve hamuru tencereden çıkar.
Mermer tezgaha un serp bolca ve elin yanacak biraz ama, gülü seven dikenine katlanır. Hamurdan parçalar alıp elinde veya tezgah üzerinde yuvarlayarak kurşun kalem kalınlığında hamur ruloları yap. Bunları 0.5 ila 1 cm boyunda keserek bol un içine at ki birbirlerine yapışmasınlar. Sonra soğumaya bırak. Soğuduktan sonra buzdolabında saklayabilirsin.
Ava giderken yanına al bunlardan ve yemleme için bolca bugday ve mısır haşla. avlanacağın yere bunlardan ve hamur parçalarından serp.
Avlanacağın için bol bol değil ama birazcık. Av bittikten sonra bolca saçarsın yemi öbür gelişin için. Tabi arada boş bırakma haftada en az iki kere avlağını yemle. Tabii kimseye belli etmeden.
Oltaya gelince misinan kaliteli olsun ama, ince ve çekeri fazla. Siglon un var böyle misinaları. 0.33 lükleri 9 - 10 kiilo çekiyor. Kamış olarak fincansız uzun kamışlar var 7-8 metre boyunda. Onlardan kullan.İğne olarak mustadın 92553 serisi var, benim favorimdir. Hem tatlı su hem de denize gelir iğnelerdir. 8 ila 6 no olacak ama. Mehmet ustanın dediği gibi. İğneyi en uca bağla, iki karış üstünden yuvarlak kıstırma kurşunların en hafifinden bir tane, sonra bir karış ara ile 3-4 tane daha. Küçük bir tane çubuk şamandra ekle. İğneye hamuru tak, suya yatır, şamandra limitte yatar durumda kalsın. Ona göre ayarla. Balık ilgilenirken şamandra gezer bu arada kamışı eline alıp hazırlanırsın şamandrayı gömdümü tasmala sertçe ama çok sert değil. Balık oltanda dostum. İki yada üç kamışı yan yana yatırarak avlanabilirsin. Ben 3 kamışla avlanıyorum. Ama arkadaşların dediği gibi sazlıkların yanına yatır oltayı ve ses ile görüntü disiplinine riayet et. Ortama uymayan cırtlak renkli giysiler giyme.
Umarım işine yarar.
Bu değerli bilgiler için sizlere teşekkür ederim
ayrıca bazı arkadaşlar küspeli oltalardan da sözetmiş ama yanlış bilmiyorsam şimdilerde yasak galiba yoksa onların aktardıkları da güzel
anlatılan her tekniği öğrenmek lazım
gün gelir bir sistem iş görmez diğeri verimli olur