Sonbaharda bu yakışıklı balık kıyılarımızı ziyarete gelir. Bizde taze kıraçaları hazır tutarız. Aşağıda farklı avlanma tekniklerimizi yazacağım.
Sanırım bu balıkta 12 yaşında falan tanıştım. Ama farklı şekillerde avlandık..
1-) Zargana topu kullanılan takım:
En zevkli olan avlardan. Genelde gündüz kullanılıyor. Fosforlu turuncu olanlar tercihim. 10 no çapraz sinek iğneyi, 1kulaç falan 0.15 misinaya bağlıyoruz. Topun arkasındaki halkayıda kamışın bedenindeki fırdöndüye takıyoruz. Yem olarak Kıraça veya gümüş kullanıyoruz. Kıraçanın filetosunu boyuna 2 ye bölüp kuyruk tarafından bağlıyoruz. Bu olta da balık yakındaysa el oltasıylada atılabilir.
2-) Zargana ipeği:
Yine ince bir misinaya iğne kullanmadan ipeği bağlıyoruz. Ve 1 kulaç gerisinden ağırlık bağlayıp at çek yapıyoruz.Eğer balık ipeği ısırırsa dişlerine dolanıyor ve kurtulamıyor. Balık yaralanmadan çekiliyor.
3-)Basit**el oltası ile:
Balık yakındaysa gündüz veya gece kullanıyoruz. En sade takım bu sadece bir sinek iğne ve yeterince 0.15 misina . Misina inceldikçe verim artacak ama bu seferde balığın kesme ihtimali var. Yem aynı. Sinek iğneye yemi takıp atıyoruz. Yemin ağırlığıyla ve misinanın inceliği sayesinde 6 metre falan atıyoruz. Yaklaşık suyun yüzeyinden yarım kulaç falan aşağıya inince balık atlıyor. Ve süratle elindeki oltayı çekiyor. Burada oltayı gevşek bırakmak lazım çünkü hemen yutmaz önce çeker.
( Bu hepsinde geçerli).Hatta bir keresinde elimden bıraktığım oltayı öyle bir çektiki. Ben misinanın mantarını 10 metre ilerde suda gördüm
4-)Ekmek:
Ekmeği hamur topu yapıp sinek iğneyle**yakalayanlarda var.
5-)Çapari:
Beyaz floş istavrit çaparisine zaman zaman atlar.
(Anılar bölümünde yazmıştım bir keresinde 3 zargana aynı anda takılmıştı)
6-) Küçük kaşıklarada zaman zaman atlar.
[Ayrıca hareket halindeki sandala lüx ışığı bağlayarak kepçe ile de yakalarlar. Bunu lüferciler yapar ayrı konu.]
İncelikler:
Eğer balık yakındaysa gece veya gündüz farketmez kendini göstermemek lazım. Akıntılı suyu sever. Yağmurlu havalarda da iyi av verir.Yemin çok düzgün jilet gibi olması lazım bozuk yemede dalar ama çok açsa. Tabi ki kıyıdan söz ediyoruz. Huylanır çok atiktir. Yinede benim en çok sevdiğim avı 3 numara.Yazdığım gibi 3 tane takım yapıp hepsini aynı anda atıyoruz. Hangisine vurursa onu çekiyoruz. Bazen iki oltaya aynı anda vurur. O da heyecanlı olur.
Eğer yem olarak kullanmayacaksanız. Yiyebilirsiniz. Fosfor açısından birinci sıradadır. Hatta o kadar ki içi yemyeşildir
Yemeği:
Ben en çok pilakisini severim. Çünkü balığın eti sert olduğu için fırında su, zeytin yağı ,domates ,biber ve limonla pişince pamuk gibi olur. Kendiliğinden kılçığından ayrılır.
Hazırlanışı:
Parça parça kesip tuz ve karabiberle ovup**tepsiye diziyoruz. Üzerini maydanozla kapatıp biber domates ve limon ekliyoruz. Yarım çay bardağı su ve zeytinyağı ilave ediyoruz. İşin sırrı ise zeytinyağı.
Halis olsun ama.
Afiyet olsun
Sanırım bu balıkta 12 yaşında falan tanıştım. Ama farklı şekillerde avlandık..
1-) Zargana topu kullanılan takım:
En zevkli olan avlardan. Genelde gündüz kullanılıyor. Fosforlu turuncu olanlar tercihim. 10 no çapraz sinek iğneyi, 1kulaç falan 0.15 misinaya bağlıyoruz. Topun arkasındaki halkayıda kamışın bedenindeki fırdöndüye takıyoruz. Yem olarak Kıraça veya gümüş kullanıyoruz. Kıraçanın filetosunu boyuna 2 ye bölüp kuyruk tarafından bağlıyoruz. Bu olta da balık yakındaysa el oltasıylada atılabilir.
2-) Zargana ipeği:
Yine ince bir misinaya iğne kullanmadan ipeği bağlıyoruz. Ve 1 kulaç gerisinden ağırlık bağlayıp at çek yapıyoruz.Eğer balık ipeği ısırırsa dişlerine dolanıyor ve kurtulamıyor. Balık yaralanmadan çekiliyor.
3-)Basit**el oltası ile:
Balık yakındaysa gündüz veya gece kullanıyoruz. En sade takım bu sadece bir sinek iğne ve yeterince 0.15 misina . Misina inceldikçe verim artacak ama bu seferde balığın kesme ihtimali var. Yem aynı. Sinek iğneye yemi takıp atıyoruz. Yemin ağırlığıyla ve misinanın inceliği sayesinde 6 metre falan atıyoruz. Yaklaşık suyun yüzeyinden yarım kulaç falan aşağıya inince balık atlıyor. Ve süratle elindeki oltayı çekiyor. Burada oltayı gevşek bırakmak lazım çünkü hemen yutmaz önce çeker.
( Bu hepsinde geçerli).Hatta bir keresinde elimden bıraktığım oltayı öyle bir çektiki. Ben misinanın mantarını 10 metre ilerde suda gördüm

4-)Ekmek:
Ekmeği hamur topu yapıp sinek iğneyle**yakalayanlarda var.
5-)Çapari:
Beyaz floş istavrit çaparisine zaman zaman atlar.
(Anılar bölümünde yazmıştım bir keresinde 3 zargana aynı anda takılmıştı)
6-) Küçük kaşıklarada zaman zaman atlar.
[Ayrıca hareket halindeki sandala lüx ışığı bağlayarak kepçe ile de yakalarlar. Bunu lüferciler yapar ayrı konu.]
İncelikler:
Eğer balık yakındaysa gece veya gündüz farketmez kendini göstermemek lazım. Akıntılı suyu sever. Yağmurlu havalarda da iyi av verir.Yemin çok düzgün jilet gibi olması lazım bozuk yemede dalar ama çok açsa. Tabi ki kıyıdan söz ediyoruz. Huylanır çok atiktir. Yinede benim en çok sevdiğim avı 3 numara.Yazdığım gibi 3 tane takım yapıp hepsini aynı anda atıyoruz. Hangisine vurursa onu çekiyoruz. Bazen iki oltaya aynı anda vurur. O da heyecanlı olur.
Eğer yem olarak kullanmayacaksanız. Yiyebilirsiniz. Fosfor açısından birinci sıradadır. Hatta o kadar ki içi yemyeşildir

Yemeği:
Ben en çok pilakisini severim. Çünkü balığın eti sert olduğu için fırında su, zeytin yağı ,domates ,biber ve limonla pişince pamuk gibi olur. Kendiliğinden kılçığından ayrılır.
Hazırlanışı:
Parça parça kesip tuz ve karabiberle ovup**tepsiye diziyoruz. Üzerini maydanozla kapatıp biber domates ve limon ekliyoruz. Yarım çay bardağı su ve zeytinyağı ilave ediyoruz. İşin sırrı ise zeytinyağı.
Halis olsun ama.
Afiyet olsun
