Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zargana balığının tutulması
Zargana balığını anlatmak gerekirse,ince ve uzun bir yapısı ve kılıç balığına benzer bir çenesi vardır. Rengi gümüş olmakla beraber ağırlıkları 200, 300 grama kadar ulaşmaktadır. Boyları ise 60 santime kadar uzar. Gözleri iri ve her iki çeneside gaga gibi uzundur.Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara Denizin'de bulunmaktadır.Ayrıca zargana balığı istanbulda kofana, lüfer ve akya balıkları için başlıca yem olarak kullanılıyor.. Zargana balığının avcılığı nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayına kadar devam etmektedir. Amatör balıkçılar için en güzel yönü ise kıyıdan avlanmasıdır.Zargananın avında kullanılabilecek yemleri genel olarak sayacak olursak sardalya, sülünes, hamsi, kefal yavrusudur.

Zargana su üstüne yakın yüzdüklerinden en iyi takım şamandıralı takımdır. Oltamızın misinası fazla kalın olmamalıdır, zargana azda olsa mücadeleci bir balıktır ancak buna rağmen misinanıza kolay kolay zarar veremiyecektir.Bu nedenle misina kalınlığı normalde 0,20 olmakla beraber en fazla 0,30 numarayı geçmemesi gerekmektedir. Beden 0,20 misinadan yapılır ve benden uzunluğu en fazla 90 santimi geçmemesi önerilir.Çünkü zargana yüzey su balığı olduğu için daha fazla bedeni uzatmanız avcılıkta işinizi azda olsa zorlaştıracaktır.
Not: Denizde şiddetli akıntı varsa beden 100 santime kadar uzatılabilir, akıntı bu uzantıyı su yüzüne çekmektedir, oltamızda kullanacağımız iğne 8 veya 10 numara, çapraz beyaz ince iğne yada sinek iğnedir, şamandıra seçimi olarak  heryerde rahatlıkla bulabileceğiniz zargana topu (renkli) yada ince uzun hafif şamandıralar kullanabilirsiniz.Her iki seçimde gayet uygundur. Ancak zargana topu kendiliğinden ağır olduğu için oltanızı kontrol etmek vede uzağa atış yapmanız daha kolay olacaktır, böylece oltanıza ekstradan ağırlık takma gereği duymazsınız.
Sardalyayı ilk kuyruğundan ardındanda kulakçığından iğneleri saplıyoruz, eğer ufak kefal kullanıcaksanız iğneyi burnundan saplayabilirsiniz, kefal'in ağzı çok hassastır en ufak harekette iğne ağzını yırtabilir.. Bu yüzden kefal de herzaman iğneyi ağzından saplayın. Sardalya ise eti çok yumuşak olduğu için oltayı atarken veya balık vururken dağılabilir, bunuda ilk kuyruğundan sonra ise sırtından ve en son kulağından iğneyi saplarsanız hem balık vurduğunda kolay kolay dağılmamasını sağlarsınız hemde atıp çekerken oltadan düşmez. Akıntılı veya hafif hareketli sularda zargananın avı daha verimli olmaktadır bunun nedeni oltadaki yem sürekli hareket halinde olup balığı tamamen kışkırtmaktadır.. Durgun havalarda gerekirse elle hafifçe oltaya hareket vererek yemin suda ilgi çekici olmasını sağlayabilirsiniz. Rast gelsin
71
Bul
bilgiler için teşekkürler yalnız zargananın boyu 1 metre agırlıgı 1 kg olanını çok tuttum vede gördüm ayrıca tekneden avlanmada oltacılarda satılan ipeklede tutulabilinir degişik bir yöntemde gece lüx ile avlanabilinir.
Bul
levrekci yazdı:bilgiler için teşekkürler yalnız zargananın boyu 1 metre agırlıgı 1 kg olanını çok tuttum vede gördüm ayrıca tekneden avlanmada oltacılarda satılan ipeklede tutulabilinir degişik bir yöntemde gece lüx ile avlanabilinir.

Evet n'hat en g]zel'de luxle olani
Bul
reis sanırım senin bilgisayar ingilizceye geçmiş tr yapmanlazım .
lüxle zargana gerçekten zevklidir Smile
Bul
paylaşım için teşekkürler..
Bul
valla ben bedeni 1.5 kulaç misinayı 0.15 yapıyorum yem olarak kuyruk altı kibrit çöpünün 1.5 katı üçgen olarak (kısa kenar 0.5 cm uzun kenar 5 cm) ve muntazam kesen bir makasla kesiyorum yada midye yi açınca kenarındaki kahverengi fitili kullanıyorum ama 2 senedir zarganadan soğudum nedense
Bul
kıyıdan taşla kamışsız tutulurdu 90ların başlarında.artık herkes kamış atıyor.ama ben hatırlarım mahallemizin abileri 20 kişi falan olurdu yanyana taşla tutarlardı.bence en zevkliside bu taşla yakalamak.taşı ağırlık olarak atınca özel düğümü çözülür ve misina 40mt civarından elle sürütülür.zevkine doyum olmaz.Smile
Bul
silentfisher yazdı:kıyıdan taşla kamışsız tutulurdu 90ların başlarında.artık herkes kamış atıyor.ama ben hatırlarım mahallemizin abileri 20 kişi falan olurdu yanyana taşla tutarlardı.bence en zevkliside bu taşla yakalamak.taşı ağırlık olarak atınca özel düğümü çözülür ve misina 40mt civarından elle sürütülür.zevkine doyum olmaz.Smile

enteresan bi avlanma şekli Smile
Bul
Paylaşım için teşekkürler kawasaki.Gebze'de 80-90 cm.lik çıkarırdık eskiden. Rastgele.
Bul
Zargana topu al balıkcıdan sardalyanın kuruğunu tak at ya da üsküdara git ipekle yakala !
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  (ZARGANA) Kıyıdan Avlanma Tekniklerimiz 3 Boğaziçi 18 7,281 25-07-2012, 10:23
Son Yorum: ata_berk
  Zargana Gkmn34 11 2,405 23-07-2012, 22:25
Son Yorum: monawar
  zargana kzltp 10 2,794 03-12-2010, 18:05
Son Yorum: kzltp
  Lüfer için yapay zargana OZGUR__C 14 5,396 10-09-2010, 17:39
Son Yorum: gobekbalığı
  Zargana Av Teknigi RastGele 14 3,534 25-02-2010, 01:49