Yorumları: 35
Konuları: 7
Geçenlerde kıyıda avlanırken konuşulardı teknelerdeki sonar (balığın yerini tespit eden aygıt) Balığa kaçıran nedenlerden en büyüğüymüş. Çünki çalışma prensibi akustik ses göndermesi.. bu ses balıkları rahatsız ediyor ve başka alanlara göçe zorluyor vs.. ne derece doğrudur ?
Yorumları: 491
Konuları: 36
SONAR NASIL ÇALIŞIR
Suda yayılan ses dalgaları aracılığıyla denizaltıları bulmak için geliştirilmiş bir aygıttır. Bugün ise, batık gemilerin ve balık sürülerinin saptanmasında, bir geminin altındaki suyun derinliğinin ölçülmesinde, gemilerin yönetiminde ve araştırmalarda kullanılmaktadır. İnsan kulağının algılama sınırları içinde ya da çok daha yüksek bir frekansta bir ses vuruşu çoğunlukla, geminin alt tarafındaki bir yuvaya yerleştirilmiş bir transdüktör aracılığıyla su içine gönderilir. Ses vuruşu, deniz dibine ya da bir batığa çarpana kadar suda ilerler ve çarptıktan sonra geri yansır. Yankı gemideki başka bir transdüktörle saptanır ve vuruşun gidiş geliş süresi ölçülür. Sesin sudaki hızı, sıcaklıkla değişmekle birlikte, yaklaşık 1460m/sn. dir ve havadaki hızın 4 katıdır.
Yorumları: 8,543
Konuları: 276
Sonarı açıklaman güzel olmuş Cem ; ama yukarıdaki sorunun cevabını ben de merak ettim, sonarın balıkları rahatsız etme olasılığı nedir ?
insan kulağı bu sesleri duyuyor . yani yazın denize girdiğimizde suyun içinden yunus sesine benzer ses duyuluyorki o ses sonarın sesi.
Yorumları: 25,969
Konuları: 290
ben sonari balik bulmak icin degilde,degisik taslik meralar aramak icin kullaniyorum..tabii birde sirtide derinligi gorebilmek icin..
gelelim baliklari kacirma durumuna..bende sonar oldugu icin degil..
fakat hic zannetmiyorum..cunku burada her amator ve profesyonelde o kadar cok sonar varki..yillardir..
baligi kacirsaydi,bu gun burada degil balik, pulcuk kalmazdi..
bu da benim dusuncem tabii ki,bilimsel aciklama degil..
[SIGPIC][/SIGPIC]
[SIZE=1]Bir kisiye balik verecegine,balik tutmayi ogret
[/SIZE]
Yorumları: 491
Konuları: 36
Bence sonar ses ve sesin maddeye çarpıp geri dönme prensibine göre çalıştığından balıklar üzerinde olumsuz etkiler yapacağı kanısındayım.
Küçük ve amatör balıkçıların kullandıkları balık bulucuların zararlı kategorisine girdiğini düşünmüyorum. Zararlı olanlar çok büyük alanlar ve yüksek derinlikleri tarayan büyük ve trolle avlanan balıkçı gemilerinin kullandığı sonarladır.
(kendi görüşüm.)
Yorumları: 40,692
Konuları: 1,884
faruk abiye katılıyorum eğer sonar balıkları rahatsız etse senelerce ederdi ve balık sesten rahatsız olup kaçacagı için yakalanamazdı...
yinede ben sonar kullanımına her zaman karşı olmuşumdur..eskiden reisler sudaki karartıya göre martıların hareketine göre yunusların hareketne göre ağ sererlermiş şimdi nokta atışıyla balığı alıyorlar.
hımm evet oda doğru ama şöyle bişey var kullananlar daha iyi bilir amatör balıkçının kullandığı sonarla büyük gırgır teknesinin kullandığı sonarın çıkş güçleri aynı değil.Belkide balıklara karşı küçük bi etki yaraıyodur yada sıcak sularda etkilidir. çünki sonarın etkisi suyun sıcaklığına bağlıymış

style_ouf_5 yazdı:hımm evet oda doğru ama şöyle bişey var kullananlar daha iyi bilir amatör balıkçının kullandığı sonarla büyük gırgır teknesinin kullandığı sonarın çıkş güçleri aynı değil.Belkide balıklara karşı küçük bi etki yaraıyodur yada sıcak sularda etkilidir. çünki sonarın etkisi suyun sıcaklığına bağlıymış 

sonarın ses olarak değilde balığı kolay bulması bakımından zararı var balıklara yoksa ses olarak zararlı oldugunu sanmıyorum.