Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balıkçı teknelerinin Sonarı
Geçenlerde kıyıda avlanırken konuşulardı teknelerdeki sonar (balığın yerini tespit eden aygıt) Balığa kaçıran nedenlerden en büyüğüymüş. Çünki çalışma prensibi akustik ses göndermesi.. bu ses balıkları rahatsız ediyor ve başka alanlara göçe zorluyor vs.. ne derece doğrudur ?
Bul
SONAR NASIL ÇALIŞIR

Suda yayılan ses dalgaları aracılığıyla denizaltıları bulmak için geliştirilmiş bir aygıttır. Bugün ise, batık gemilerin ve balık sürülerinin saptanmasında, bir geminin altındaki suyun derinliğinin ölçülmesinde, gemilerin yönetiminde ve araştırmalarda kullanılmaktadır. İnsan kulağının algılama sınırları içinde ya da çok daha yüksek bir frekansta bir ses vuruşu çoğunlukla, geminin alt tarafındaki bir yuvaya yerleştirilmiş bir transdüktör aracılığıyla su içine gönderilir. Ses vuruşu, deniz dibine ya da bir batığa çarpana kadar suda ilerler ve çarptıktan sonra geri yansır. Yankı gemideki başka bir transdüktörle saptanır ve vuruşun gidiş geliş süresi ölçülür. Sesin sudaki hızı, sıcaklıkla değişmekle birlikte, yaklaşık 1460m/sn. dir ve havadaki hızın 4 katıdır.

[Resim: sonar.gif]
Bul
Sonarı açıklaman güzel olmuş Cem ; ama yukarıdaki sorunun cevabını ben de merak ettim, sonarın balıkları rahatsız etme olasılığı nedir ?
Bul
insan kulağı bu sesleri duyuyor . yani yazın denize girdiğimizde suyun içinden yunus sesine benzer ses duyuluyorki o ses sonarın sesi.
Bul
ben sonari balik bulmak icin degilde,degisik taslik meralar aramak icin kullaniyorum..tabii birde sirtide derinligi gorebilmek icin..
gelelim baliklari kacirma durumuna..bende sonar oldugu icin degil..
fakat hic zannetmiyorum..cunku burada her amator ve profesyonelde o kadar cok sonar varki..yillardir..
baligi kacirsaydi,bu gun burada degil balik, pulcuk kalmazdi..
bu da benim dusuncem tabii ki,bilimsel aciklama degil..
[SIGPIC][/SIGPIC][SIZE=1]Bir kisiye balik verecegine,balik tutmayi ogret71[/SIZE]
Bul
Bence sonar ses ve sesin maddeye çarpıp geri dönme prensibine göre çalıştığından balıklar üzerinde olumsuz etkiler yapacağı kanısındayım.
Küçük ve amatör balıkçıların kullandıkları balık bulucuların zararlı kategorisine girdiğini düşünmüyorum. Zararlı olanlar çok büyük alanlar ve yüksek derinlikleri tarayan büyük ve trolle avlanan balıkçı gemilerinin kullandığı sonarladır.
(kendi görüşüm.)
Bul
faruk abiye katılıyorum eğer sonar balıkları rahatsız etse senelerce ederdi ve balık sesten rahatsız olup kaçacagı için yakalanamazdı...
yinede ben sonar kullanımına her zaman karşı olmuşumdur..eskiden reisler sudaki karartıya göre martıların hareketine göre yunusların hareketne göre ağ sererlermiş şimdi nokta atışıyla balığı alıyorlar.Baby
Bul
ustam61 yazdı:Siyirdim"TÜFEK İCAD OLDU MERTLİK BOZULDU" yani.SiyirdimSeerf
aynen öyle oldu ustam aynen öyle oldu..bu sonarlar olmasa neredeee o koca balıklar imkansız çıkmaz imkansızzzzz...jig mig hikaye olur o zaman..Baby
Bul
hımm evet oda doğru ama şöyle bişey var kullananlar daha iyi bilir amatör balıkçının kullandığı sonarla büyük gırgır teknesinin kullandığı sonarın çıkş güçleri aynı değil.Belkide balıklara karşı küçük bi etki yaraıyodur yada sıcak sularda etkilidir. çünki sonarın etkisi suyun sıcaklığına bağlıymış MahcupGulumse
Bul
style_ouf_5 yazdı:hımm evet oda doğru ama şöyle bişey var kullananlar daha iyi bilir amatör balıkçının kullandığı sonarla büyük gırgır teknesinin kullandığı sonarın çıkş güçleri aynı değil.Belkide balıklara karşı küçük bi etki yaraıyodur yada sıcak sularda etkilidir. çünki sonarın etkisi suyun sıcaklığına bağlıymış MahcupGulumse
sonarın ses olarak değilde balığı kolay bulması bakımından zararı var balıklara yoksa ses olarak zararlı oldugunu sanmıyorum.
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İki Amatör balıkçı Buluşursa ne yer :) MaVrUşGiL 20 3,257 09-02-2013, 20:57
Son Yorum: monawar
  Amatör Balıkçı Şarkısı yeniolta 10 2,188 14-10-2012, 11:00
Son Yorum: turna
  Balikçi isen.... oguzcanagca 3 1,347 17-08-2012, 18:09
Son Yorum: LeVrEkCi
  Balıkçı ile Benim aramda geçen diyalog doktor 18 2,912 01-11-2011, 00:32
Son Yorum: ufuktan26
  Kral kızı ve Balıkçı efsanesi sirenia 4 1,710 08-10-2011, 14:48
Son Yorum: yycolak
  AmatÖr balikÇi aİlesİ b.kral 21 3,626 09-07-2009, 06:27
Son Yorum: yycolak
  istanbullu balıkçı arkadaşlar LeVrEkCi 19 3,405 03-02-2009, 11:36
Son Yorum: fotokopici
  Amatör Balıkçı Sohbet Odası Fangri-avcısı 11 2,953 28-01-2009, 12:49
Son Yorum: b.kral
  Günaydın AMATÖR BALIKÇI NET b.kral 15 2,940 12-01-2009, 14:41
Son Yorum: fotokopici
  Turan köyüne balıkçı barınağı yapılıyor erdekli yücel 20 4,069 25-11-2008, 22:20
Son Yorum: naxos 5

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi