levrek avı yemleri oltası.
bulundugu yerler:levrek ocak mart ayları arasında dişili erkekli olarak kıyılara
yakın yerlerde yumurtalarını dökerler çiftleşmeleride mayıs-haziran aylarıdır bu
nedenle ocak mart ayları arasında kıyılardan yakalanması daha kolaydır fakat
yumurtlama dönemleri oldugundan avlanmaması tercih edilmelidir.üreme zamanları
haricindede levrek akşam hava karardıktan sabah aydınlanana kadar kıyıya inerler
bazen kıyıda yüzdüklerini gözlerimle şahit olmuşumdur.
ayrıca iskele altlarında kayalık yerlerin yakınlarında bulunurlar özellikle lodos
havalarda dalga iskeleleri ve kayaları dövdügü için buralardan düşen böcek teke
gibi şeyleri almak için iskele altlarına ve kaya yakınlarına gelirler özellikle
dikkat ettigim bişey lodos sonrası hava düzeldimi herzaman levrek almışımdır.
oltası:
levrekte ben uzun olta kullanıyorum ama kurşun ila kanca mesafesini 12 ila 14
kulaç arası tutuyorumki levrek kurşunu görmesin uzakta olsun.kurşunu yere sürte
sürte geliyorum eger rüzgar azsa ve yönü merama uygunsa ki genelde sabahları
yön hep uygundur o zaman oltamı salıyorum kurşun yere degdikten sonra 200 metrelik
misinamın 100 m sini salıyorum ve motoru stop edip bekliyorum kurşun yavaş
yavaş yerden sürte sürte geliyor.
kayalık yerlerde sıg suda gezeceksem kurşunsuz silikon yemle geziyorum.
bir şeklide tekne ile çapa atıp fındık zokaya karedes,teke takıp bekliyorum bu
şekildede levrek avı çok zevklidir ama merada diger teknelere saygısızlık olmasın
diye çapa atamıyorum bu sebeble sadece hafta içi oldugum zamanlar tercih avcılıgımdır.
avcılıgında kullanılan yemler:
levrek balıgı canlı yemi çok sever ben genellikle küçük boylarda canlı yemler
kullanılır en verim aldıgım yem küçük ispari olmuştur küçükten kastım en ufak
isparidir.
sonra sırasıyla izmarit,gümüş,kaya balıgı,ilerya,yengeç,uskumru,karedes,teke,gelincik
bunların hepsiyle levrek tutulabilinir.
yemin takılışı:
durarak avlanacaksa canlı balıga sırt yüzgeçinden takılır veya teke ,karedes
atılacaksa zokaya baglanıp salınır yerden yarım kulaç kaldırıp beklenir.
gezerek avında agızdan alttan yukarı dogru geçirilerek takılır bazıları yukarıdan
aşagıya dogru da geçirler.
suni yemle avı:
kayaların içinde sıg sularda gezeceksem silikon yem kullanırım silikon yemi
misinaya takar kurşunsuz 15 kulaç salar gezerim.
av şekli:
levrek balıgı oltaya takıldıktan sonra 2 saniye kadar bekleyip tasmalamayı o şekilde
yapıyorum sebebi levrek yemi komple yutar ve misina oldugunu anladıgı anda kusar eger
2 saniye beklemessem kusar ve kancayı çıkarır agzından bekledigim zaman kanca iyice
mideye girdiginden emin olur asıldıgımda kanca ya organlarına yada agzına takılmış olur.
birde ufak levrek yani ispendek denk gelir ispendek eger yem büyükse yemi yarısından tutar
ben balık vurdugunu düşünüp çekmeye başlarım balık küçük oldugundan kalama vermeden lüfer
çeker gibi çekerim balık yemi tam yutmadıgı için tekneyi gördügünde bırakır ve gider yemi.
bu sebeblerden dolayı hem yem küçük olmalı hemde balık vurdugu anda 2 saniye beklenip öyle
tasmalama yapılmalıdır.
büyük balık geldigi zaman zaten balık otomatikman alıp gitmeye başlar onu durdurmak için
arada sırada kontrollü çekerim misinayı durdurana kadar beklerim sabrederim sabır çok önemli
balık durduktan sonra su üstüne dogru çıkmaya başlar 50-60 metre uzaktan levregin su üstüne
çıktıgı çok olmuştur o zaman yormaya başlarım balıgı o gider ben veririm misinayı,gelmeye
başladımı bende çekmeye başlarım hiç zorlama yok sakin sakin sabrederek yorarım balıgı 92 cm
olan levrek 3 kere kayıgın yakınına kadar gelip tekrar 50 metre gitmişti.sonunda yorulu ve
kepçeyle alırım tekneye.
![[Resim: attachment.php?attachmentid=3350&stc=1&d=1204821616]](http://www.amatorbalikci.net/attachment.php?attachmentid=3350&stc=1&d=1204821616)
levrek oltaya takıldıgı andan itibaren aldım balıgı derim ve sakin ol
sakin olursan o balıgın kaçma şansı hiç yok diye başlarım konuşmaya.levrek kaçması için
ya takımın baglantı yerlerinin saglam olmaması kopması lazım yada heyecan yapıp oltaya asılıp
kopartan kaçırır balıgı.
birde levregin yüzgeçleri jilet kadar keskin oldugu için kalama verirken dikkatli olmak
lazım bolluk verirseniz misinayı yüzgeçin içine geçirir ve keserler.
levregin bulundugu yerde mutlaka 2. ler 3. ler 20.ler 30 uncular vardır bu sebeble mutlaka
levrek alınan merada dolaşmak lazım.
yemekleri:
daha öncede bahsettigim gibi en güzel yemegi levrek bugulamadır domates,sogan,sarmısak,tuz,
karabiber,kırmızı pul biber,defne yapragı,krema,mantar kaynatılır ve tepsiye konan levregin
üstüne dökülür üstü folya ile kapatılıp fırında 1 saat pişirilir iyice piştikten sonra folyo
çıkartılıp üstüne kaşar dizilip ızgara kısmında kaşarlar kızarana kadar pişirilip servis yapılır.
ayrıca ızgara şişide güzel olur.
[GVIDEO]1989252659717461317[/GVIDEO]
![[Resim: attachment.php?attachmentid=3349&stc=1&d=1204821616]](http://www.amatorbalikci.net/attachment.php?attachmentid=3349&stc=1&d=1204821616)
[DM]xln5a7[/DM]
bulundugu yerler:levrek ocak mart ayları arasında dişili erkekli olarak kıyılara
yakın yerlerde yumurtalarını dökerler çiftleşmeleride mayıs-haziran aylarıdır bu
nedenle ocak mart ayları arasında kıyılardan yakalanması daha kolaydır fakat
yumurtlama dönemleri oldugundan avlanmaması tercih edilmelidir.üreme zamanları
haricindede levrek akşam hava karardıktan sabah aydınlanana kadar kıyıya inerler
bazen kıyıda yüzdüklerini gözlerimle şahit olmuşumdur.
ayrıca iskele altlarında kayalık yerlerin yakınlarında bulunurlar özellikle lodos
havalarda dalga iskeleleri ve kayaları dövdügü için buralardan düşen böcek teke
gibi şeyleri almak için iskele altlarına ve kaya yakınlarına gelirler özellikle
dikkat ettigim bişey lodos sonrası hava düzeldimi herzaman levrek almışımdır.
oltası:
levrekte ben uzun olta kullanıyorum ama kurşun ila kanca mesafesini 12 ila 14
kulaç arası tutuyorumki levrek kurşunu görmesin uzakta olsun.kurşunu yere sürte
sürte geliyorum eger rüzgar azsa ve yönü merama uygunsa ki genelde sabahları
yön hep uygundur o zaman oltamı salıyorum kurşun yere degdikten sonra 200 metrelik
misinamın 100 m sini salıyorum ve motoru stop edip bekliyorum kurşun yavaş
yavaş yerden sürte sürte geliyor.
kayalık yerlerde sıg suda gezeceksem kurşunsuz silikon yemle geziyorum.
bir şeklide tekne ile çapa atıp fındık zokaya karedes,teke takıp bekliyorum bu
şekildede levrek avı çok zevklidir ama merada diger teknelere saygısızlık olmasın
diye çapa atamıyorum bu sebeble sadece hafta içi oldugum zamanlar tercih avcılıgımdır.
avcılıgında kullanılan yemler:
levrek balıgı canlı yemi çok sever ben genellikle küçük boylarda canlı yemler
kullanılır en verim aldıgım yem küçük ispari olmuştur küçükten kastım en ufak
isparidir.
sonra sırasıyla izmarit,gümüş,kaya balıgı,ilerya,yengeç,uskumru,karedes,teke,gelincik
bunların hepsiyle levrek tutulabilinir.
yemin takılışı:
durarak avlanacaksa canlı balıga sırt yüzgeçinden takılır veya teke ,karedes
atılacaksa zokaya baglanıp salınır yerden yarım kulaç kaldırıp beklenir.
gezerek avında agızdan alttan yukarı dogru geçirilerek takılır bazıları yukarıdan
aşagıya dogru da geçirler.
suni yemle avı:
kayaların içinde sıg sularda gezeceksem silikon yem kullanırım silikon yemi
misinaya takar kurşunsuz 15 kulaç salar gezerim.
av şekli:
levrek balıgı oltaya takıldıktan sonra 2 saniye kadar bekleyip tasmalamayı o şekilde
yapıyorum sebebi levrek yemi komple yutar ve misina oldugunu anladıgı anda kusar eger
2 saniye beklemessem kusar ve kancayı çıkarır agzından bekledigim zaman kanca iyice
mideye girdiginden emin olur asıldıgımda kanca ya organlarına yada agzına takılmış olur.
birde ufak levrek yani ispendek denk gelir ispendek eger yem büyükse yemi yarısından tutar
ben balık vurdugunu düşünüp çekmeye başlarım balık küçük oldugundan kalama vermeden lüfer
çeker gibi çekerim balık yemi tam yutmadıgı için tekneyi gördügünde bırakır ve gider yemi.
bu sebeblerden dolayı hem yem küçük olmalı hemde balık vurdugu anda 2 saniye beklenip öyle
tasmalama yapılmalıdır.
büyük balık geldigi zaman zaten balık otomatikman alıp gitmeye başlar onu durdurmak için
arada sırada kontrollü çekerim misinayı durdurana kadar beklerim sabrederim sabır çok önemli
balık durduktan sonra su üstüne dogru çıkmaya başlar 50-60 metre uzaktan levregin su üstüne
çıktıgı çok olmuştur o zaman yormaya başlarım balıgı o gider ben veririm misinayı,gelmeye
başladımı bende çekmeye başlarım hiç zorlama yok sakin sakin sabrederek yorarım balıgı 92 cm
olan levrek 3 kere kayıgın yakınına kadar gelip tekrar 50 metre gitmişti.sonunda yorulu ve
kepçeyle alırım tekneye.
levrek oltaya takıldıgı andan itibaren aldım balıgı derim ve sakin ol
sakin olursan o balıgın kaçma şansı hiç yok diye başlarım konuşmaya.levrek kaçması için
ya takımın baglantı yerlerinin saglam olmaması kopması lazım yada heyecan yapıp oltaya asılıp
kopartan kaçırır balıgı.
birde levregin yüzgeçleri jilet kadar keskin oldugu için kalama verirken dikkatli olmak
lazım bolluk verirseniz misinayı yüzgeçin içine geçirir ve keserler.
levregin bulundugu yerde mutlaka 2. ler 3. ler 20.ler 30 uncular vardır bu sebeble mutlaka
levrek alınan merada dolaşmak lazım.
yemekleri:
daha öncede bahsettigim gibi en güzel yemegi levrek bugulamadır domates,sogan,sarmısak,tuz,
karabiber,kırmızı pul biber,defne yapragı,krema,mantar kaynatılır ve tepsiye konan levregin
üstüne dökülür üstü folya ile kapatılıp fırında 1 saat pişirilir iyice piştikten sonra folyo
çıkartılıp üstüne kaşar dizilip ızgara kısmında kaşarlar kızarana kadar pişirilip servis yapılır.
ayrıca ızgara şişide güzel olur.
[GVIDEO]1989252659717461317[/GVIDEO]
[DM]xln5a7[/DM]