27-08-2008, 12:00
.
*** Mevkii;
Boğazın koy oluşturan kısımları,,,
Bu sene başlangıç için Paşabahçe ve çubukludan yoklayacağım,,,
Boğazdan bir tane bile alınması bu işin başladığına işarettir,
*** Hava durumu – zaman ;
Sadece kıyı için lodos’a dönüş beklenir,,
Sabah TAN YERİ ağırması zamanı yoklama için başlangıçtır,
Sırası ile denizin oynak yapmaya başlaması ve sandalların hareketlenmesi takip edilir,
Akşam ise gün batımına yakın zaman uygundur,
Eğer hava tam lodos ve birde puslu ise gün boyu palamut alınır,
*** Çapari ;
Mevcut çapariler kırçıllı başta olmak üzere, beyaz tüy,
Yeşil / pembe / portakal renkli bildiğimiz naylon paket ipliği ( bol simli ),
çapari adedi hakkında bana göre tek söylenecek şudur,,,
kıyıdan 10’lu palamut çaparisi olmaz !!
olmaz diye bir kavram yoktur, satılanlar hep bu şekildedir,
kullanması tam bir ızdıraba dönüşür,,,
satın alma ile kendi yaptığınız mutlaka fark eder,
onun için diğer arkadaşlarımın söylediği sayılar uygundur,,,
mutlaka bahsedilen renk ve desenlerde çapariler köstek halinde yanımızda olmalı,
ilk takım karma olmalı tutulan balığın tercih ettiği renge göre çapari açılmalıdır,
gün içinde renk tercihleri değişir,
sair tutan kişiler de göz ucu ile takip edilir,
balık renk tercihini ne yöne değiştirdi ise o takım hazırlanır,,,
işte bu sebep bile bizi hazır takımda uzak tutmalıdır,,,
*** Vücut dengesi – sağlık ;
Kıyıdan palamut çaparisi sallamak sağlam efor harcatır,
Sert vurdurma hareketi sürekli olarak yapıldığından sağlam kol adalesi ve karın kası ister,
Dolayısı ile kol ağrılarına çok sebep verir,
Bir hafta kol adaleleri ağrısı çektiğimi bilirim,
Ayrıca vücut sürekli hareket halinde olduğundan devamlı nemli ve/veya terli durumdadır,
Farkında olmadan nezle/grip olunabilir,
Önerim yarım saatte bir ve/veya kendi ölçülerinize göre 10 dakika mola verilmesidir,
Bu mola esnasında kollar iki yana salınıp yaklaşık iki dakika ritmik hareketlerle silkelenmelidir,,
bunu müteakiben 30 saniye kadar parmaklar aç kapa yapılmalıdır,
*** atış mesafesi – iskandil – misina – kamış - makina
uzun ve sağlam atışlar gereklidir,
makineler de esneyebilen, yüksek çekerli ve düğüme gelen misina olmalıdır,
kamışın porselenleri kontrol edilmeli kesinlikle ve bilhassa kamış ucu ilk porselen
hasarsız olmalıdır,, mümkünse yanınızda yedek uç+Japon yapıştırıcı olmalıdır,,
Bazen arkadaşlar " vay be ne yüklemiştim balığı, takımı patlattı derler "
bu kısmen doğru olabilir ama gerçeklik karşılaştırması hasarlı porselen veya yıpranmış misinadır,
zaman olur 75 gr kurşun kullanılır, zaman olur 140 gr kurşun kullanılır,
makinemizin yüksek devirli olmayıp, güçlü çekeri olan bir makine olması tercih sebebidir,
*** Gezdiği su seviyesi ;
dip balığı değildir,
orta suda dolasır,
çapari gerek atım sonrası orta sudan getirilir,
gerekse diplendirdikten sonra orta suya cıkarılır, atış mesafesi ile kıyı arasında iki defa bu işlem yapılır,,,
.**************************************************************.
yeniköy köybaşı caddesinde burnun önünde sandalların oluşması da
Lüferin startını verir,,,
Eylülden itibaren gerek hava takibi gerekse balığın takibi buradaki sandallara göre ölçülür,,,
sağlıcakla kalın,
.
*** Mevkii;
Boğazın koy oluşturan kısımları,,,
Bu sene başlangıç için Paşabahçe ve çubukludan yoklayacağım,,,
Boğazdan bir tane bile alınması bu işin başladığına işarettir,
*** Hava durumu – zaman ;
Sadece kıyı için lodos’a dönüş beklenir,,
Sabah TAN YERİ ağırması zamanı yoklama için başlangıçtır,
Sırası ile denizin oynak yapmaya başlaması ve sandalların hareketlenmesi takip edilir,
Akşam ise gün batımına yakın zaman uygundur,
Eğer hava tam lodos ve birde puslu ise gün boyu palamut alınır,
*** Çapari ;
Mevcut çapariler kırçıllı başta olmak üzere, beyaz tüy,
Yeşil / pembe / portakal renkli bildiğimiz naylon paket ipliği ( bol simli ),
çapari adedi hakkında bana göre tek söylenecek şudur,,,
kıyıdan 10’lu palamut çaparisi olmaz !!
olmaz diye bir kavram yoktur, satılanlar hep bu şekildedir,
kullanması tam bir ızdıraba dönüşür,,,
satın alma ile kendi yaptığınız mutlaka fark eder,
onun için diğer arkadaşlarımın söylediği sayılar uygundur,,,
mutlaka bahsedilen renk ve desenlerde çapariler köstek halinde yanımızda olmalı,
ilk takım karma olmalı tutulan balığın tercih ettiği renge göre çapari açılmalıdır,
gün içinde renk tercihleri değişir,
sair tutan kişiler de göz ucu ile takip edilir,
balık renk tercihini ne yöne değiştirdi ise o takım hazırlanır,,,
işte bu sebep bile bizi hazır takımda uzak tutmalıdır,,,
*** Vücut dengesi – sağlık ;
Kıyıdan palamut çaparisi sallamak sağlam efor harcatır,
Sert vurdurma hareketi sürekli olarak yapıldığından sağlam kol adalesi ve karın kası ister,
Dolayısı ile kol ağrılarına çok sebep verir,
Bir hafta kol adaleleri ağrısı çektiğimi bilirim,
Ayrıca vücut sürekli hareket halinde olduğundan devamlı nemli ve/veya terli durumdadır,
Farkında olmadan nezle/grip olunabilir,
Önerim yarım saatte bir ve/veya kendi ölçülerinize göre 10 dakika mola verilmesidir,
Bu mola esnasında kollar iki yana salınıp yaklaşık iki dakika ritmik hareketlerle silkelenmelidir,,
bunu müteakiben 30 saniye kadar parmaklar aç kapa yapılmalıdır,
*** atış mesafesi – iskandil – misina – kamış - makina
uzun ve sağlam atışlar gereklidir,
makineler de esneyebilen, yüksek çekerli ve düğüme gelen misina olmalıdır,
kamışın porselenleri kontrol edilmeli kesinlikle ve bilhassa kamış ucu ilk porselen
hasarsız olmalıdır,, mümkünse yanınızda yedek uç+Japon yapıştırıcı olmalıdır,,
Bazen arkadaşlar " vay be ne yüklemiştim balığı, takımı patlattı derler "
bu kısmen doğru olabilir ama gerçeklik karşılaştırması hasarlı porselen veya yıpranmış misinadır,
zaman olur 75 gr kurşun kullanılır, zaman olur 140 gr kurşun kullanılır,
makinemizin yüksek devirli olmayıp, güçlü çekeri olan bir makine olması tercih sebebidir,
*** Gezdiği su seviyesi ;
dip balığı değildir,
orta suda dolasır,
çapari gerek atım sonrası orta sudan getirilir,
gerekse diplendirdikten sonra orta suya cıkarılır, atış mesafesi ile kıyı arasında iki defa bu işlem yapılır,,,
.**************************************************************.
yeniköy köybaşı caddesinde burnun önünde sandalların oluşması da
Lüferin startını verir,,,
Eylülden itibaren gerek hava takibi gerekse balığın takibi buradaki sandallara göre ölçülür,,,
sağlıcakla kalın,
.