Yorumları: 4
Konuları: 1
Kayıt Tarihi: 02-03-2009
merhabalar ben bi konu hakkında sizden yardım istiyorum..Ben öğrenciyim ve coğrafyadan dönem ödevi aldım ödevimin konusu ' boğazların balıkçılık yönünden önemi ' fakat hiç biyerde bu konuyla ilgili bi yazı yada bilgi bulamıyorum eğer bi bilginiz varsa uzun uzun anlatırmısınız
Yorumları: 40,692
Konuları: 1,884
Kayıt Tarihi: 21-12-2005
yusuf öncelikle hoşgeldin,inşallah ödevin yarına lazım değildir gerçi bu akşamda cevaplar gelecektir ama yarın daha kapsamlı cevaplar gelir.sen bu gece takip et istersen burayı.
Marmara Denizi'nin su düzeyi, Karadeniz'den biraz daha alçaktadır. İki deniz arasındaki düzey, tuzluluk ve yoğunluk farkları nedeniyle Çanakkale Boğazı'nda olduğu gibi İstanbul Boğazı'nda da alt ve üst akıntılar oluşmuştur. Karadeniz'in suları üst akıntı biçiminde Marmara'ya geçer; oradan da Çanak kale Boğazı yoluyla Ege ve Akdeniz'e ulaşır, Derinliği Karadeniz'den girişte 40 metre, Marmara Denizi'ne çıkışta ise 20 metre olan üst akıntının Kanlıca açıklarındaki ortalama hızı saatte 5 kilometreyi aşar. Kuzey-güney doğrultulu üst akıntı, önüne çıkan burunların gerisinde yer alan koyların içinde ters akıntılar oluşturur. Üst akıntının bu durumu, şiddetli güney rüzgârları estiğinde tersine döner, Bu rüzgârlarla Marmara Denizi'nin kabaran sulan boğaza girer ve üst akıntı, alt akıntıyla birleşerek güney-kuzey doğrultusunu alır. Bu sırada koylardaki ters akıntıların yönü de değişir. Orkoz denen bu olaya İstanbul Boğazı'nda her yıl birkaç kez rastlanır, Akdeniz'in derindeki tuzlu ve yoğun suları bir alt akıntı biçiminde Ege Denizi'ni, daha sonra da Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'ne ulaşır. Bu alt akıntı İstanbul Boğazı'nı izleyerek Karadeniz'e geçer. Kuzeyden gelen rüzgârların şiddetli olarak esmesi sonucunda üst akıntının hızı saatte 10 kilometreye ulaşır ve kabararak boğazı kaplayan Karadeniz suları, alt akıntının Marmara'dan kuzeye geçmesine engel olur. Alt akıntıyla Karadeniz'e geçen su miktarı, üst akıntıyla Marmara Denizi'ne geçen su miktarının yarısı kadardır.
Karadeniz'in üst akıntıyla Marmara Denizi'ne geçen oksijen ve besin açısından zengin suları, sualtı canlılarının yaşaması için çok el-
verişli bir ortam oluşturur. İstanbul Boğazı'nın sulan balıkların izlediği göç yolu üzerinde olduğu için balıkçılık açısından çok verimli bir sudur. Ne var ki, Boğaziçi'nde gerçekleşen plansız yapılanma ve tersane, fabrika gibi iş yerlerinin atıklarını yoğun biçimde denize atması boğaz kıyılarının kirlenmesine yol açmaktadır. Bu nedenle artık bu sularda eskisi kadar çok balık yaşamamakta ve göç amacıyla buraya gelmemektedir.
kısacası yusuf boğazlardaki akıntılar balığı korumaktadır ayrıca boğazlarda çogu bölgelerde avlanma yasak oldugundan balıkların üreyebilmeleri için uygun yerler oluşmaktadır bu nedenlerlede balıkçılık için boğazlar çok önemlidir.
daha kapsamlı cevaplarda gelecektir bekle istersen.iyi dersler sana kolay gelsin.
Yorumları: 4
Konuları: 1
Kayıt Tarihi: 02-03-2009
çok teşekkür ederim ödevim yarına değil haftaya kadar bitirmem gerek en az 4 sayfa olması lazım ödevimin ama bu bilgi bile benm için çok değerli tekrar teşekkürler daha kapsamlı bilgiler bekliyorum
Yorumları: 11,006
Konuları: 243
Kayıt Tarihi: 30-10-2007
yusuf boğazdaki ustalarımızdan bilgiler gelecektir. ödevin için başarılar
[SIGPIC][/SIGPIC]
Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak,bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Yorumları: 4,893
Konuları: 103
Kayıt Tarihi: 09-01-2007
bnde bir araştırayım bulduklarımı seninle paylaşıcam
Sazanları özledim...
Yorumları: 3,046
Konuları: 26
Kayıt Tarihi: 25-09-2006
aslında seni oraları eskiden nasıldı diye sorgulaman lazım bana bir abim anlatmıştı sorma gitsin kulaklarına inanamasın.
Yorumları: 8,454
Konuları: 99
Kayıt Tarihi: 26-03-2008
Yusuf işin rast gider inşallah..
[SIZE="4"]Keyif değildir yaşamı değerli kılan, Yaşamdır keyif almayı güzel kılan..[/SIZE]
Yorumları: 2,649
Konuları: 156
Kayıt Tarihi: 30-06-2006
03-03-2009, 10:38
(Son Düzenleme: 03-03-2009, 10:40, Düzenleyen: balıkoltası.)
Rahmetli Ali Pasiner üstadımızın "İki Boğazın Suları" isimli çok güzel bir kitabı vardır. O kitapta boğazlar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsin. Ayrıca Sıtkı Üner'in de Balık Avcılığı ve Yemekleri kitabında da gerekli bilgiler vardır.
Yorumları: 4
Konuları: 1
Kayıt Tarihi: 02-03-2009
çok teşekkür ederim hocayla konuştum dönem ödevimi türkiyede balıkçılık olarak değiştirdim hepinize çok teşekkürler
Yorumları: 4,893
Konuları: 103
Kayıt Tarihi: 09-01-2007
kardeşim bende araştırdım bulamadım ama değişmesi iyi olmuş bu daha güzel bir konu
Sazanları özledim...