07-10-2012, 00:36
Merhaba amatör balıkçı dostlar,
Sıcak yaz günlerinin ardından, sonbahar serinliklerinin gelmesiyle balık avcılığımız da hareketlenmeye başladı. Eylül ayı ilk haftasında sevgili dostum Enes Save ile, İzmir-Ayvalık-Çanakkale şeklinde kuzeye doğru uzanan Sea-fari 2yi gerçekleştirdik. Av açısından kayda değer herhangi bir gelişme olmasa da, yeni yer keşifleriyle dolu, tecrübe ve dostluğun paylaşıldığı çok keyifli beş günlük bir maceraydı.
Sea-fari dönüşü, yöntem ve takım araştırması ile geçen uzun bir aradan sonra 27 Eylülde, bu yaz oldukça güzel kofana avı veren avlağımızı yoklamaya karar verdim. Sabah 06.00da başlamayı hedeflediğim avıma, botun su tıkama tapasını kaybetmem sebebiyle 11.00 civarında başlayabildim. Tek başıma yapacağım bu avda, araştırdığım yeni yöntemleri deneyecektim.
Av tarihi : 27/09/2012, Perşembe
Av yeri : İzmir kıyıları
Av türü : Tekneden sürütme(sırtı)
Avı gerçekleştirenler : Bahadır Sarıca
Hedef av : Kofana(Yakala-bırak yapılmak üzere)
Gerçekleşen av : Tecrübe hanesine bir çizik
Av saati : 11.00 - 19.00
Kullanılan ekipman : 15-30LBS kamış Lenght:1.65m Section:2, 4000 kafa makine, Ф0,21mm(65LB) ana ip, Ф0,35mm(16LB) öncü misina, yerine göre FG, Albright ve palomar düğümleri, muhtelif sahteler
Hava durumu : 2-3 Bft Kuzey/Kuzeybatı
![[Resim: hava3.jpg]](http://img407.imageshack.us/img407/4408/hava3.jpg)
Not: Yukarıdaki hava tahmin sitesine Deniz Tahmin Sistemi internet adresinden ulaşabilirsiniz. Çeşitli birimlerde rüzgar hızını gösteren bu sitede sıcaklık, basınç vb gibi birçok bilgiye ulaşmanız mümkün.
Balık avı ile ilgili bu yöntemler konusundaki bilgileri, fikir alışverişinde bulunduğum değerli dostlarımdan ve balık avı konusundaki internet sitelerinden edindim. Hepsine teşekkürlerimi sunmayı bir borç bilirim. Nihayetinde de öğrendiklerimi, yöntem ve sonuçlarıyla, öğrendiğimiz dostlarla paylaşmak gerekir düşüncesiyle yazıya döküyorum.
Lüfer balığının yakalanması bilindiği gibi; canlı yem, sahte balık ve türevleri, çapari vs gibi birçok şekilde olabilmektedir. Bizim av yöntemimiz-ki tekne ile sırtı avcılığı- ve avlandığımız bölgenin yapısı itibarıyla-derinlik (0-3m-8m)- kullanmayı tercih ettiğimiz yöntem; sahte balıkla yapılan sırtı avcılığı. Bunu da çeşitli tür ve özelliklerde olan sahte balıklarla gerçekleştiriyoruz. Bu yöntemle, yaptığımız kofana avlarında başarılı da olduk. Fakat lüfer konusunda tecrübeli İstanbullu dostlarım Eylül ile birlikte lüferin yemliklerinin artmasıyla, sahte yeme, canlı yem kadar itibar etmeyeceğini söylediler. Ayrıca sahte yemle levrek ve kofana avlarında zaten başarı sağlamıştık. Hem İstanbullu dostların söyledikleri hem de yeni yöntem ve teknikleri denemek gerekir düşüncesiyle, uzun zamandır denemeyi düşündüğüm canlı veya ölü yemle sırtı avcılığını araştırmaya başladım.
Sonucunda birkaç yöntemi kullanmaya karar verdim;
1-Canlı veya ölü zarganayı yem olarak kullanıp, uzun olta ile avcılık.
2-Kaşıktan kafa yapılarak ve yaprak(fileto) zargana kullanılarak iki sabit iğneli, uzun olta ile avcılık.
3-Sahte balık arkasına yaprak(fileto) yem takılarak yapılan avcılık.
Bu avımda üçüncü yöntem olan sahte balık arkasına yaprak(fileto) yem takılarak yapılan avcılığı denedim. Konuyla ilgili olarak sevgili Önder Özgüre çok teşekkür ederim. Rapala arkası yaprak(Lüfer-çinekop) adlı paylaşımından çok faydalandım. Bu tür nitelikli ve ayrıntılı paylaşımlar, hem paylaşım hem de av heyecanımızı gerçekten arttırıyor.
Diğerlerine göre daha kolay olduğunu düşündüğüm bu yöntemin içine girince öyle çok çok kolay olmadığını da anlamış oldum. Bu yöntemde birincil olarak sahte balığımızın hareketlerinden(aksiyonundan) faydalanıyoruz. İkincil olarak da canlı yem(yaprak-fileto- şeklinde kesilmiş yem) kullanılarak hem koku hem de salınarak gelişiyle hareketinden faydalanıyoruz. Takım detayları ise şöyle;
Bu takımı avlakta kullanılmak üzere çeşitli dalarlı sahtelere hazırladım.
Bu yöntemde; takım hazırlandıktan sonra asıl olan fileto yemin(ben filetosu çıkarılmış zargana kullandım) düzgün olarak hazırlanması, takılması ve yüzdürülmesi:
Sahte balığın yüzdürülmesinde, yemin dönmemesinin sağlanması gerekiyor. Yaprak yem, sahtemizin hareketleriyle(aksiyonlarıyla) tâbir-i câizse arkadan salına salına gelmeli. Bunun için ikili iğnenin kancaları ve takılacak yemin pullu kısımları, sahte balığın yüzüşü sırasında yukarıya bakacak şekilde olmalıdır. Videolarda görüleceği üzere, ilk denelerimde yüzüşünü beğenmesem de, sonunda başarılı olabildim. Yemin hazırlanması, takılması, yüzdürülmesi ile ilgili görseller ve tecrübelerim:
Sahte balık arkası yaprak(fileto) yem takılması
Sahte arkası yaprak(fileto) yem yüzdürme denemesi-1
Sahte arkası yaprak(fileto) yem yüzdürme denemesi-2
Sahte arkası yaprak(fileto) yem yüzdürme denemesi-3
Deneyimle geçen tüm günün sonunda, zaman zaman palamut oynaklarının içine girerek akşamın nevalesini çıkarttım. Anlaşılan kofanalar çiftleşme dönemini tamamlamış, çoktan kuzeye dönüşe geçmişlerdi. Kofana avımsa hikâye olmuştu Hikâye olan avıma rağmen güzel manzara eşliğinde soluduğum hava, kendimle olan hayallerim, her zamanki gibi bana müthiş keyif verdi.
Sıcak yaz günlerinin ardından, sonbahar serinliklerinin gelmesiyle balık avcılığımız da hareketlenmeye başladı. Eylül ayı ilk haftasında sevgili dostum Enes Save ile, İzmir-Ayvalık-Çanakkale şeklinde kuzeye doğru uzanan Sea-fari 2yi gerçekleştirdik. Av açısından kayda değer herhangi bir gelişme olmasa da, yeni yer keşifleriyle dolu, tecrübe ve dostluğun paylaşıldığı çok keyifli beş günlük bir maceraydı.
Sea-fari dönüşü, yöntem ve takım araştırması ile geçen uzun bir aradan sonra 27 Eylülde, bu yaz oldukça güzel kofana avı veren avlağımızı yoklamaya karar verdim. Sabah 06.00da başlamayı hedeflediğim avıma, botun su tıkama tapasını kaybetmem sebebiyle 11.00 civarında başlayabildim. Tek başıma yapacağım bu avda, araştırdığım yeni yöntemleri deneyecektim.
Av tarihi : 27/09/2012, Perşembe
Av yeri : İzmir kıyıları
Av türü : Tekneden sürütme(sırtı)
Avı gerçekleştirenler : Bahadır Sarıca
Hedef av : Kofana(Yakala-bırak yapılmak üzere)
Gerçekleşen av : Tecrübe hanesine bir çizik
Av saati : 11.00 - 19.00
Kullanılan ekipman : 15-30LBS kamış Lenght:1.65m Section:2, 4000 kafa makine, Ф0,21mm(65LB) ana ip, Ф0,35mm(16LB) öncü misina, yerine göre FG, Albright ve palomar düğümleri, muhtelif sahteler
Hava durumu : 2-3 Bft Kuzey/Kuzeybatı
![[Resim: hava3.jpg]](http://img407.imageshack.us/img407/4408/hava3.jpg)
Not: Yukarıdaki hava tahmin sitesine Deniz Tahmin Sistemi internet adresinden ulaşabilirsiniz. Çeşitli birimlerde rüzgar hızını gösteren bu sitede sıcaklık, basınç vb gibi birçok bilgiye ulaşmanız mümkün.
Balık avı ile ilgili bu yöntemler konusundaki bilgileri, fikir alışverişinde bulunduğum değerli dostlarımdan ve balık avı konusundaki internet sitelerinden edindim. Hepsine teşekkürlerimi sunmayı bir borç bilirim. Nihayetinde de öğrendiklerimi, yöntem ve sonuçlarıyla, öğrendiğimiz dostlarla paylaşmak gerekir düşüncesiyle yazıya döküyorum.
Lüfer balığının yakalanması bilindiği gibi; canlı yem, sahte balık ve türevleri, çapari vs gibi birçok şekilde olabilmektedir. Bizim av yöntemimiz-ki tekne ile sırtı avcılığı- ve avlandığımız bölgenin yapısı itibarıyla-derinlik (0-3m-8m)- kullanmayı tercih ettiğimiz yöntem; sahte balıkla yapılan sırtı avcılığı. Bunu da çeşitli tür ve özelliklerde olan sahte balıklarla gerçekleştiriyoruz. Bu yöntemle, yaptığımız kofana avlarında başarılı da olduk. Fakat lüfer konusunda tecrübeli İstanbullu dostlarım Eylül ile birlikte lüferin yemliklerinin artmasıyla, sahte yeme, canlı yem kadar itibar etmeyeceğini söylediler. Ayrıca sahte yemle levrek ve kofana avlarında zaten başarı sağlamıştık. Hem İstanbullu dostların söyledikleri hem de yeni yöntem ve teknikleri denemek gerekir düşüncesiyle, uzun zamandır denemeyi düşündüğüm canlı veya ölü yemle sırtı avcılığını araştırmaya başladım.
Sonucunda birkaç yöntemi kullanmaya karar verdim;
1-Canlı veya ölü zarganayı yem olarak kullanıp, uzun olta ile avcılık.
2-Kaşıktan kafa yapılarak ve yaprak(fileto) zargana kullanılarak iki sabit iğneli, uzun olta ile avcılık.
3-Sahte balık arkasına yaprak(fileto) yem takılarak yapılan avcılık.
Bu avımda üçüncü yöntem olan sahte balık arkasına yaprak(fileto) yem takılarak yapılan avcılığı denedim. Konuyla ilgili olarak sevgili Önder Özgüre çok teşekkür ederim. Rapala arkası yaprak(Lüfer-çinekop) adlı paylaşımından çok faydalandım. Bu tür nitelikli ve ayrıntılı paylaşımlar, hem paylaşım hem de av heyecanımızı gerçekten arttırıyor.
Diğerlerine göre daha kolay olduğunu düşündüğüm bu yöntemin içine girince öyle çok çok kolay olmadığını da anlamış oldum. Bu yöntemde birincil olarak sahte balığımızın hareketlerinden(aksiyonundan) faydalanıyoruz. İkincil olarak da canlı yem(yaprak-fileto- şeklinde kesilmiş yem) kullanılarak hem koku hem de salınarak gelişiyle hareketinden faydalanıyoruz. Takım detayları ise şöyle;
Bu takımı avlakta kullanılmak üzere çeşitli dalarlı sahtelere hazırladım.
Bu yöntemde; takım hazırlandıktan sonra asıl olan fileto yemin(ben filetosu çıkarılmış zargana kullandım) düzgün olarak hazırlanması, takılması ve yüzdürülmesi:
Sahte balığın yüzdürülmesinde, yemin dönmemesinin sağlanması gerekiyor. Yaprak yem, sahtemizin hareketleriyle(aksiyonlarıyla) tâbir-i câizse arkadan salına salına gelmeli. Bunun için ikili iğnenin kancaları ve takılacak yemin pullu kısımları, sahte balığın yüzüşü sırasında yukarıya bakacak şekilde olmalıdır. Videolarda görüleceği üzere, ilk denelerimde yüzüşünü beğenmesem de, sonunda başarılı olabildim. Yemin hazırlanması, takılması, yüzdürülmesi ile ilgili görseller ve tecrübelerim:
Sahte balık arkası yaprak(fileto) yem takılması
[YOUTUBE]bQBiaGUNZLo[/YOUTUBE]
Sahte arkası yaprak(fileto) yem yüzdürme denemesi-1
[YOUTUBE]JRH9dU6tIR0[/YOUTUBE]
Sahte arkası yaprak(fileto) yem yüzdürme denemesi-2
[YOUTUBE]5BFmr-olfh8[/YOUTUBE]
Sahte arkası yaprak(fileto) yem yüzdürme denemesi-3
[YOUTUBE]pW8eHvnPZXI[/YOUTUBE]
Deneyimle geçen tüm günün sonunda, zaman zaman palamut oynaklarının içine girerek akşamın nevalesini çıkarttım. Anlaşılan kofanalar çiftleşme dönemini tamamlamış, çoktan kuzeye dönüşe geçmişlerdi. Kofana avımsa hikâye olmuştu Hikâye olan avıma rağmen güzel manzara eşliğinde soluduğum hava, kendimle olan hayallerim, her zamanki gibi bana müthiş keyif verdi.
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)
Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...