Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hikaye kofana ve beklenmeyen trofe levrek
Merhaba amatör balıkçı dostlar,

Sıcak yaz günlerinin ardından, sonbahar serinliklerinin gelmesiyle balık avcılığımız da hareketlenmeye başladı. Eylül ayı ilk haftasında sevgili dostum Enes Save ile, İzmir-Ayvalık-Çanakkale şeklinde kuzeye doğru uzanan Sea-fari 2’yi gerçekleştirdik. Av açısından kayda değer herhangi bir gelişme olmasa da, yeni yer keşifleriyle dolu, tecrübe ve dostluğun paylaşıldığı çok keyifli beş günlük bir maceraydı.

Sea-fari dönüşü, yöntem ve takım araştırması ile geçen uzun bir aradan sonra 27 Eylülde, bu yaz oldukça güzel kofana avı veren avlağımızı yoklamaya karar verdim. Sabah 06.00’da başlamayı hedeflediğim avıma, botun su tıkama tapasını kaybetmem sebebiyle 11.00 civarında başlayabildim. Tek başıma yapacağım bu avda, araştırdığım yeni yöntemleri deneyecektim.

Av tarihi : 27/09/2012, Perşembe
Av yeri : İzmir kıyıları
Av türü : Tekneden sürütme(sırtı)
Avı gerçekleştirenler : Bahadır Sarıca
Hedef av : Kofana(Yakala-bırak yapılmak üzere)
Gerçekleşen av : Tecrübe hanesine bir çizik
Av saati : 11.00 - 19.00
Kullanılan ekipman : 15-30LBS kamış Lenght:1.65m Section:2, 4000 kafa makine, Ф0,21mm(65LB) ana ip, Ф0,35mm(16LB) öncü misina, yerine göre FG, Albright ve palomar düğümleri, muhtelif sahteler
Hava durumu : 2-3 Bft Kuzey/Kuzeybatı
[Resim: hava1.jpg]

[Resim: hava3.jpg]

Not: Yukarıdaki hava tahmin sitesine Deniz Tahmin Sistemi internet adresinden ulaşabilirsiniz. Çeşitli birimlerde rüzgar hızını gösteren bu sitede sıcaklık, basınç vb gibi birçok bilgiye ulaşmanız mümkün.

Balık avı ile ilgili bu yöntemler konusundaki bilgileri, fikir alışverişinde bulunduğum değerli dostlarımdan ve balık avı konusundaki internet sitelerinden edindim. Hepsine teşekkürlerimi sunmayı bir borç bilirim. Nihayetinde de öğrendiklerimi, yöntem ve sonuçlarıyla, öğrendiğimiz dostlarla paylaşmak gerekir düşüncesiyle yazıya döküyorum.

Lüfer balığının yakalanması bilindiği gibi; canlı yem, sahte balık ve türevleri, çapari vs gibi birçok şekilde olabilmektedir. Bizim av yöntemimiz-ki tekne ile sırtı avcılığı- ve avlandığımız bölgenin yapısı itibarıyla-derinlik (0-3m-8m)- kullanmayı tercih ettiğimiz yöntem; sahte balıkla yapılan sırtı avcılığı. Bunu da çeşitli tür ve özelliklerde olan sahte balıklarla gerçekleştiriyoruz. Bu yöntemle, yaptığımız kofana avlarında başarılı da olduk. Fakat lüfer konusunda tecrübeli İstanbullu dostlarım “Eylül ile birlikte lüferin yemliklerinin artmasıyla, sahte yeme, canlı yem kadar itibar etmeyeceğini” söylediler. Ayrıca sahte yemle levrek ve kofana avlarında zaten başarı sağlamıştık. Hem İstanbullu dostların söyledikleri hem de yeni yöntem ve teknikleri denemek gerekir düşüncesiyle, uzun zamandır denemeyi düşündüğüm canlı veya ölü yemle sırtı avcılığını araştırmaya başladım.
Sonucunda birkaç yöntemi kullanmaya karar verdim;
1-Canlı veya ölü zarganayı yem olarak kullanıp, uzun olta ile avcılık.
2-Kaşıktan kafa yapılarak ve yaprak(fileto) zargana kullanılarak iki sabit iğneli, uzun olta ile avcılık.
3-Sahte balık arkasına yaprak(fileto) yem takılarak yapılan avcılık.

Bu avımda üçüncü yöntem olan sahte balık arkasına yaprak(fileto) yem takılarak yapılan avcılığı denedim. Konuyla ilgili olarak sevgili Önder Özgür’e çok teşekkür ederim. “Rapala arkası yaprak(Lüfer-çinekop)” adlı paylaşımından çok faydalandım. Bu tür nitelikli ve ayrıntılı paylaşımlar, hem paylaşım hem de av heyecanımızı gerçekten arttırıyor.

Diğerlerine göre daha kolay olduğunu düşündüğüm bu yöntemin içine girince öyle çok çok kolay olmadığını da anlamış oldum. Bu yöntemde birincil olarak sahte balığımızın hareketlerinden(aksiyonundan) faydalanıyoruz. İkincil olarak da canlı yem(yaprak-fileto- şeklinde kesilmiş yem) kullanılarak hem koku hem de salınarak gelişiyle hareketinden faydalanıyoruz. Takım detayları ise şöyle;

[Resim: sahtearkasyaprakfletoye.jpg]

[Resim: sahtearkasyaprakfletoye.jpg]

Bu takımı avlakta kullanılmak üzere çeşitli dalarlı sahtelere hazırladım.

[Resim: img5898s.jpg]

[Resim: img5899pu.jpg]

Bu yöntemde; takım hazırlandıktan sonra asıl olan fileto yemin(ben filetosu çıkarılmış zargana kullandım) düzgün olarak hazırlanması, takılması ve yüzdürülmesi:

[Resim: dscf1014.jpg]

[Resim: dscf1015k.jpg]

Sahte balığın yüzdürülmesinde, yemin dönmemesinin sağlanması gerekiyor. Yaprak yem, sahtemizin hareketleriyle(aksiyonlarıyla) tâbir-i câizse arkadan salına salına gelmeli. Bunun için ikili iğnenin kancaları ve takılacak yemin pullu kısımları, sahte balığın yüzüşü sırasında yukarıya bakacak şekilde olmalıdır. Videolarda görüleceği üzere, ilk denelerimde yüzüşünü beğenmesem de, sonunda başarılı olabildim. Yemin hazırlanması, takılması, yüzdürülmesi ile ilgili görseller ve tecrübelerim:

Sahte balık arkası yaprak(fileto) yem takılması
[YOUTUBE]bQBiaGUNZLo[/YOUTUBE]

Sahte arkası yaprak(fileto) yem yüzdürme denemesi-1
[YOUTUBE]JRH9dU6tIR0[/YOUTUBE]

Sahte arkası yaprak(fileto) yem yüzdürme denemesi-2
[YOUTUBE]5BFmr-olfh8[/YOUTUBE]

Sahte arkası yaprak(fileto) yem yüzdürme denemesi-3
[YOUTUBE]pW8eHvnPZXI[/YOUTUBE]

Deneyimle geçen tüm günün sonunda, zaman zaman palamut oynaklarının içine girerek akşamın nevalesini çıkarttım. Anlaşılan kofanalar çiftleşme dönemini tamamlamış, çoktan kuzeye dönüşe geçmişlerdi. Kofana avımsa “hikâye” olmuştu… Hikâye olan avıma rağmen güzel manzara eşliğinde soluduğum hava, kendimle olan hayallerim, her zamanki gibi bana müthiş keyif verdi.

[Resim: dscf1029a.jpg]

[Resim: dscf1030n.jpg]
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
Hikâye olan kofana avımın üzerinden bir hafta geçmişti. Sahte balık arkasına yaprak(fileto) yem takılarak yapılan sırtı avcılığı yönteminin başarıya ulaşması çok hoşuma gitti. Bu yöntemleri kofana avı için araştırsam da, aklım levrekteydi. Ayrıca bu yöntem/yöntemler, aynı zamanda levrek için de kullanılabilirdi. Yöntem seçimlerimi levrek avcılığını gözeterek yapmıştım.

Bu yöntemdeki takım aslında uzun olta tarzında kullanılıyordu. Bense bu takımı uzun olta şeklinde kullanmıyordum. İlk üçlü iğnenin kullanılmama sebebi; uzun olta tarzında kullanıldığında dipteki ilişkenlere takılmasını önlemekti. Takılmayan ilk üçlü iğneyi de takarak, sahteye genelde kafadan saldıran levreği yakalama şansımı arttıracaktım.

Fakat levrek mevsimin gelişini müjdeleyecek yağmurlar bir türlü gelmiyordu. Birazda hava soğuyup, kuzey rüzgârları başlarsa levrek avı için gerek şartlar oluşacaktı. Yeter şartları da, biraz da şansın eşliğinde biz sağlardık nasılsa…

Perşembe gecesi bu düşler eşliğinde av hazırlıklarımı yaparken Tahsin abi aradı. Zaten Cuma için(05/10/2012) hazırlıklarımı tamamlamış ben, telefonu; “kaçta çıkıyoruz?” şeklinde açtım. Sabah suyunu kaçırmayalım diyerek, 03.30’u buluşma saati olarak belirledik. Bir önceki hafta sabah suyunu kaçırmama sebep olan bot su tıkama tapası, yedekli olarak alınarak yola çıkıldı.

Av tarihi : 05-10-2012, Cuma
Av yeri : İzmir kıyıları
Av Türü : Tekneden sürütme(sırtı)
Avı Gerçekleştirenler : Tahsin Mersin ve Bahadır Sarıca
Hedef Av : Levrek ve palamut
Gerçekleşen Av : 2 Adet levrek (70cm / 4,20kg / saat 06.30 civarında yakalanmıştır -  33cm ispendek geri salındı, 12.00 civarı),
                            6 Adet palamut,
                            1 Adet sinarit palazı(30cm geri salındı, 11.15 civarı)
Av saati : 06.00 - 19.00
Kullanılan ekipman : 15-30LBS /  10-40LBS kamışlar  Lenght:1.65m / 2.10m  Section:2,  4.000/10.000 kafa makineler, Ф0,21mm(65LB) / Ф0,33mm(35LB) ana ipler, Ф0,35mm(16LB) öncü misina, yerine göre FG, Albright ve palomar düğümleri, muhtelif sahteler
Hava : 3-4 Bft Kuzeydoğu,
[Resim: windguru.jpg]

[Resim: moonpu.jpg]

Avlağımıza ulaşır ulaşmaz botumuzu suya indirdik. Alacakaranlıkta sahtelerimiz suya inmişti. Ayılmaya çalışan Tahsin abim ve ben;

[Resim: 85008346.jpg]

[Resim: 75989608.jpg]

Birbirimize henüz “rastgele” deyip, bugünkü avımızın güzel geçmesi temennilerinde bulunurken; aniden fast aksiyonlu kamışım ters L şeklini aldı. 4000 kafa makinemde sarılı ip delicesine boşalırken en sevdiğim senfoniyi çalıyordu “cıızzzzzzzzzzzzzzz”…

Her şey bir anda oluyordu. Her iki tarafın(av ve avcı) adrenalin patlaması yaşadığı bu durumda, düşünerek hareket etmek mümkün değil. Tamamıyla tecrübelerinizle otomatik hareketler yapıyorsunuz, ya da dona kalıyorsunuz.
Motora uzanıp boşa almamla, kamışı elime almam bir oldu. Kalamam genelde 1,5-2 kilograma(tahminen) ayarlıdır. Balığın kalama alış hızı oltanın ucundakinin 2 kilogramın baya üzerinde olduğunu gösteriyordu. Evet, oltamın ucunda baba bir levrek vardı. Bu sırada Tahsin abim çoktan kendi oltasını toplamış kepçeyi eline almıştı. Defalarca beraber avlandığım, kendi balığını kendi kepçeleyecek kadar levrek konusunda tecrübeli olan Tahsin abimin balığı kepçelemesi konusunda hiçbir sıkıntım yoktu, güvenim tamdı. Yaklaşınca ilk su üstünü yapacaktı. Görmek için sabırsızlanıyorduk. Balık sürekli kalama alıyor, bense sürekli sarıyordum. “Hala su üstü yapmadı, oldukça iri sanırım sürekli kalama alıyor” dediğim anda, paşa tüm haşmetiyle 5-6 metre önümüzde göründü. Alacakaranlığın içinde ay gibi parlayordu. İkimizin de sesi kesilmişti. Sakinliğimiz korumaya çalışarak son hamlemizi yapmalıydık. Doğru hamleyi yapan kazanacaktı.

Bence, levreği ilk deparında iyi yönetebilirseniz işin büyük bölümünü halletmiş sayılırsınız. Zeki ve mücadeleci olan bu güzellik, çitalar gibi başta çok hızlı fişekler, fakat bu süreç kısadır. Sonrasında ani yorularak, zekiliği ve darbeleriyle kurtulmaya çalışır. Bu süreci de doğru atlatırsanız su üstüne yatarak teslim olur. Mücadelemiz 2-3 dakika kadar sürdü. Tekrar su üstü yaptığı sırada Tahsin abim kepçeleyip, tekneye alıverdi.

[Resim: 3paakepede1.jpg]

[Resim: 4paakepede2.jpg]

[Resim: 54613667.jpg]

Mutluluğumuzu anlatmaya kelimeler yetmez. Levrek hesaplarıyla henüz başladığımız avımıza “merhaba”, trofe sayılacak güzel bir levrekleydi.
Gün ağarınca yeni hesaplar yapılıyordu.

[YOUTUBE]vlUn9AnWyxI[/YOUTUBE]

Sonrasında palamut oynakları görünce o tarafa yöneldik. Tahsin abim affetmedi, uskumru ardından palamut . Bu arada sahte balıkla pek av yapmayan Tahsin abinin kancalarla dansını son anda önleyebildim. Yeri gelmişken sahte balık ile av yapan tüm dostlara tavsiyem, yanlarında mutlaka forseps bulundurmaları.

[Resim: 59186274.jpg]

Avımız her yönüyle muhteşem geçiyordu. Yakaladıklarımız, saldıklarımız, kaçırdıklarımızla sürekli bir hareket vardı. Daha ne olsundu…

Tahsin abiden sinarit palazı yakala&bırak
[YOUTUBE]G4D1H2tKY4Q[/YOUTUBE]

Paşayı aldıktan sonra Tahsin abiye, bundan sonraki avımda yakala bırak yapacağımı söylemiştim. Nitekim sonrasında güzel bir ispendeği geri gönderiyorduk.

İspendeğin özgürlüğe dönüşü
[YOUTUBE]FQnslvd8mMs[/YOUTUBE]
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Bul
Av öyle keyifli geçiyordu ki; karnımız acıkmasa öğle saatlerini bulduğumuzu anlamayacaktık. Deniz buradaydı nasılsa, yemeklerimizi yiyip, güzelce çaylarımızı içip tekrar gireriz diyerek kıyıladık. İşte öğle keyfi;

[Resim: lekeyfi.jpg]

Akabinde bu güzel paşayla yapılan ölçümleme ve pozlar;

[Resim: dscf1049g.jpg]

[Resim: dscf1057t.jpg]

Bu güzel paşa ile rastlaşmamız, mevsim ve hava şartları itibarıyla alışılmamış bir durumdu. Beklemediğimiz bir anda trofe ile karşılaşmıştık. Zaten bu tür rastlaşmalar değil miydi av yapma isteğini ve heyecanını canlı tutan?

[Resim: dscf1064m.jpg]

[Resim: dscf1066m.jpg]

Öğleden sonrası bol muhabbet, gezi ve sahte denemeleriyle geçti. İkimiz de av keyfini fazlasıyla yaşamıştık zaten. Yakalanan iki güzel palamut da livarımızda yerini aldı. Gün batımıyla birlikte düşler dünyasından ayrılarak, dönüşe geçtik.

[Resim: dscf1075z.jpg]

Tüm amatör dostlara bundan daha keyifli avlar dilerim.

Sevgi ve selamlarımla…

Bul
abi ellerinize saglik cok guzel ve keyifli bir av olmus, levrek cok guzelmis ayrica yakalayip biraktiklariniz icinAlkisAlkis
Ali KILIÇ
15.08.1980
zeytınburnu/istanbul
Bul
harikasınız tekkelime ile harika, ayrıca söylemek istiyorumki balıklar alınırken yanınızdaymışım gibi hissettim yazınızı okudugum sırada, allah daha iri sinaritler, harika trofe levrekler nasip etsin, küçük balıkları evlerine geri bırakmanız ise son derece mert ve profesyonelce, emeginize saglık
İlahi Azrail Sen Adamı Öldürürsün...
Bul
bize yazacak pek bir şey bırakmamışsın bahadırcım.ilk yanlız av,peşinden iki güzelliğin gerçekleştirdiği güzellikler.en önemliside müthiş bir profesyonellikle anlatılmış müthiş bir AMATÖR av.canımsınız benim.kucaklıyorum ikinizide.Sefiombahadırcım sana ayrıca AlkisAlkisAlkis(ayakta)..
Bul
bahadır raporu zevkle okudum video'yu zefkle seyrettim muhteşem elinize sağlık söylenecek kelime bırakmamışsınız tebriklerAlkis tahsinim oltacılıktan sonra sırtı avındada başarılı olmuş teşekkürler tahsinim elinize emeğinize sağlık.AlkisAlkisAlkisAlkis
Bul
Bitmesini istemediğim güzellikte bir paylaşıma daha imza atmışsın. Sevgili kardeşim Bahadır. Neyseki yenileri de gelecektir diye teselli buluyorum. Harikasınız. Tahsin kardeşimde bu güzelliklere ortak olarak işe bir başka keyif katmış. Süper geçen bu sürelerin daha keyifli ve bereketli olmasın diliyorum76
Bul
Emeklerine sağlık Bahadır bey,yine çok değerli ve harika bir paylaşımda bulunmuşsunuz. Avda gösterdiğiniz gerçek amatörlük ruhu da takdire şayan.Böyle eğitici paylaşımlar ayrıca bizler için de bir kaynak teşkil ediyor.Teşekkürler. Aksiyon için bayağı uğraşmışsınız; sahte balığı fırdöndüsüz kullanmayı denediniz mi acaba ? merak ettim..
Paşanın da maşallahı var tebrikler..Tahsin'e de tebrik ve selamlar..Alkis
Bul
Avıyla,raporuyla harika paylaşımAlkisayrıca İsmaili sırtıda görmekHappyAlkispaşa güzelmiş Bahadır,daha büyüklerine inşallah.Afiyetler olsunSeerf
Bornova - izmir
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Son alikoyulan levrek Bahadır Sarıca 19 3,203 25-12-2014, 17:09
Son Yorum: Bahadır Sarıca
  Levrek için Şeytan Oltası Türevi Bahadır Sarıca 45 12,783 10-04-2014, 01:06
Son Yorum: mertugurlu
  Levrek Süpürgesi (Barchino) Bahadır Sarıca 66 19,689 10-02-2014, 20:50
Son Yorum: ersin1sarac
  Levrek Şemsiyesi (Alabama/Umbrella rig) Bahadır Sarıca 21 7,255 20-12-2013, 16:32
Son Yorum: Sensei1903
  Öğreti - levrek Bahadır Sarıca 36 4,874 27-02-2013, 00:37
Son Yorum: Bahadır Sarıca
  Levrek Şemsiyesi ile ilk levrek avı Bahadır Sarıca 29 5,595 08-02-2013, 14:18
Son Yorum: Cihan Deniz
  LEVREK AVINDA RENK ETKİSİ ve SAHTE BALIK RENGİ SEÇİM KOŞULLARI Bahadır Sarıca 32 30,054 06-01-2013, 04:00
Son Yorum: Umit KsK
  Seriye devam - Kofana Bahadır Sarıca 44 6,637 18-06-2012, 10:46
Son Yorum: LeVrEkCi
  Bitmeyen senfoni(Kofana devam) Bahadır Sarıca 27 4,669 15-06-2012, 15:43
Son Yorum: Salih Reis
  Günü kurtaran kofana Bahadır Sarıca 21 4,423 31-05-2012, 12:43
Son Yorum: Krizoberill

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi