Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lakerdalıklar geldi
Merhaba
bu sabah 8 de kışlık lakerdamı yapmak için torik almaya gittim hale.ortalıkta pek torik göremedim. sadece 2 satıcıda vardı. çoğunluğunu lakerda için ayırıyorlarmış piyasaya çıkarmadan. 2 tane vardı çok güzel, taze, tam lakerdalık, yemsiz ve iri. aldım geldim ve kurdum buseneki lakerdamı. tabii evde ölçüp biçmeden olmazdı. 71 cm. - 4.5 kg. geldiler.Sanırım toriğide geçip sivri olmuşlar.
bunun yanında halde karışlık yavru çingene palamutlarını gördüm. ve canım sıkıldı.abartısız 20 cm. boyundaydılar.
[attachment=9973]
[attachment=9974]
Bul
ooohhh maşallah birol saglam balıklarmış.
şu lakerda nasıl yapılıyor hep merak etmişimdir nasıl yapılır ne kadar bekletilir nasıl yenir biraz bilgi verirmisin inan bilgim yok agzımada koymadım daha.
Bul
Birol hazır oluncada haber verde denk getirirsek boğarız artık. Afiyet olsun tammışlar tam
Bul
tam lakerdalıkmış esas iş bundan sonra başlıyor bizde lakerda işine eniştem bakar o bu işi kuledibinde avram diye bir lakerdacı vardı ondan öğrenmişti bilmem hala yaşıyormu kırmızı soğansızda yenmez meret ne içiliceğini söylemeye gerek yok heralde şimdiden afiyet olsun
Bul
yapmayın yawww ben neden yememişim aww bundan off yaaa neyse durun bakalım bunu ögrenip yapmak yemek lazım bilgilenmek lazım
Bul
ne gider onlar
Bul
Ne içileceği de bellidirSmile
Yapılışını kabaca anlatayım.
Mümkün olduğu kadar iri, taze ve yemsiz balıklar tercih edilir. Balığın kafası, yüzgeçleri alınır. 4 parmak genişliğinde halka olarak kesilir. bir balıktan 3 takoz çıkar. sidiklik ve yan yüzgeçlerinden sonrası kullanılmaz. sadece gövde kısmı lakerda olur. kemiğinin içinde ip gibi iliği vardır. o da süpürge çöpü vasıtasıyla çıkarılır. balığın kemiğine yapışık kan pıhtılarıda alınır.etindeki kanının tamamen giderilmesi için buzlu suda, su birkaç kere değiştirilerek bekletilir. artık suda kan kalmayınca balıklar süzgeçe alınıp 1-2 saat buzdolabında süzülmeye bırakılır.sonra yeterli büyüklükte bir tencerenin dibine salamura tuzu konur. üzerine ise balıklar sıkışık olarak dizilir. üzerine yine yarım parmak tuz konulur.yağlı kağıt ile heryeri kapatılır.en üstede ağırlık konulup tencerenin kapağı kapatılır. ben hiç hava almaması için tencerenin ağzını streç film ile sıkıca sarıyorum. 20-30 gün sonrada yenecek hale gelir. balık birkaç gün sonra su salar . bu su dökülür. olduktan sonrada tuzlu suda bekletilir. ve bu su 1 haftada bir değiştirilir. yeneceği zaman sudan çıkarılıp fileto buçağıyla derisi kılçıkları alınıp yarım cm. kalınlığında dilimlenir. sızma zeytinyağı konularak yanındada kırmızı soğan ile afiyetle götürülür. Nihat denemeni şiddetle tavsiye ederim. önce güzel biyerden satın alıp dene, sonra yaparsın..
Bul
nihat galatasaraydaki balık pazarında camekan içinde satarlardı belki görmüşsündür bir demekte fayda var yapılışı aynı anlatılan en önemli şey çok iyi temizlenmesi lazım sen bir yesen levrekten bile lakerda yaparsın
Bul
birol eşref abi teşekkürler bilgiler için sanırım yapımı çok kolay degil ilk etapta ben bunu dediginiz gibi iyi biyerden alıyım yapma işini ileriye bırakıyım çok teşekkürler
Bul
bu anladıgım kadarıyla turk usulu suşi ya ama lezletlı olur her halde bu hamsiden yada sardarya dan oluyomu abıler.
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  bahar geldi hoşgeldi... LeVrEkCi 11 1,773 22-04-2013, 16:54
Son Yorum: SpinAvcısı
  güzel bir email geldi LeVrEkCi 31 5,214 14-07-2011, 23:17
Son Yorum: yycolak
  ufuk hocam ziyarete geldi. LeVrEkCi 25 3,931 30-06-2011, 21:27
Son Yorum: yycolak
  Tekne geldi orhanekmekci 92 10,972 11-07-2009, 22:31
Son Yorum: orhanekmekci
  kusursuz fırtına aklıma geldi LeVrEkCi 7 2,107 04-08-2008, 10:34