11-12-2006, 20:02
Kerim Yalçın 70 yaşında bir balıkçı. 13 yaşında adım attığı baba mesleğini bugün oğulları sürdürüyor. "Motorum" diye bahsettiğine bakmayın, denize açıldığı araç daha çok bir gemiyi andırıyor. Kürekli teknelerle balıkçılık yapıldığı dönemlerden beri bu işle uğraşan Yalçın, Şehriistanbul Derneği tarafından bu hafta sonu düzenlenen 3. İstanbul Balık Festivali kapsamında Yılın Balıkçısı seçildi.
İstanbul'daki en eski balıkçılardan birisiniz herhalde. Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz?
57 yıl oldu. İlkokulu bitirdiğimde denize açıldım. Bir balıkçı bu işe babasının yanında miço olarak başlar. Terfi ederek basamakları tırmanır. Bizim küçüklüğümüzde teknik aletler yoktu, kürek zamanıydı. Çocukken de botlarımız vardı, arkadaşlarla ağ yapar, oltayla balık tutardık.
"Her balıkçı reis değil"
http://www.milliyet.com.tr/2006/09/0...esim/paz01.jpg
http://www.milliyet.com.tr/2006/09/0...sim/paz011.jpg
Denize açıldığınızda karınız endişeleniyor mu?
Alıştı artık. O da denizin kızı. Onun babası da denizci. Gelinlerimin ailesi balıkçı değil. Zaten öyle bir-iki ay uzaklaşmıyoruz. Bugünkü teknoloji sayesinde en fazla bir hafta denizdeyiz. Telefon da var. Yalnız orkinosa girdiğimizde bir ay evden uzak kalıyoruz. Eve döndüğümde eşimle balayı yaşıyoruz.
Karınız ya da kızlarınız hiç sizinle balığa çıktı mı?
Balığa götürmedim onları hiç ama motorla gezmeye gidiyoruz.
Hiç başka bir iş yapmanın hayalini kurdunuz mu?
Aklımdan bile geçmedi.
57 yıl içinde denizde büyük bir tehlike atlattığınız oldu mu?
Çok. 1963'te Romanya sahilinde üç-dört gün süren fırtınaya yakalandık ama kurtulduk. Rüzgarı arkamıza alıp can güvenliğimizi sağlayarak Romanya sahillerine indik. Yanlış bir denizcilik bilgim olsa ya da tecrübem olmasa olay kötü sonuçlanabilirdi. Deniz mücadele demektir. Motoru iyi kullanmak gerekir. Reis buna diyorlar. Her balıkçı reis değildir.
Hep balık mı yiyorsunuz?
Olur mu? Motorlarda iki-üç aylık sekiz çeşit kumanya var. Motorlarda yenen yemek bugün en kral evde yok. Sen şimdi gitsen şişmanlarsın. Bizim çocuklar hep 100'er kilo geliyor. Balık güzel bir gıda. Orta halli bir vatandaş pahalı diye lüfer alıp yiyemez. Ama biz en kral balığı ızgaraya koyup bir kasa yeriz.
En sevdiğiniz balık hangisi?
Gül dalında güzeldir, balık da mevsiminde. Yapmasını bilirsen istavritin bir güzelliği var. Kalkanı ince kesip unlayacaksın. Yağda nar gibi kızaracak. Yanına salatanı koyacaksın. Üzerine tahin pekmezi de çektin mi hiç ihtiyarlamazsın.
İstavrit'in cıvalı olduğu söyleniyor ve "Yemeyin" deniyor.
Olur mu öyle şey! Bayat balık yenmez. Midye haram olduğu için ben yemiyorum ama bir keresinde yemiştim, çok lezzetli.
"Denizde içki içmek uğursuzluk getirir"
Siz rakı balık keyfi yapıyor musunuz?
Denizde olmaz. Uğursuzluk gelir. Motorda içki yasaktır.
Geçenlerde gazetelerde haberleri çıktı. Pasifik'te kaybolan ve dokuz ay sonra bulunan balıkçılar arkadaşlarını yemişler. Siz olsanız ne yapardınız?
O zaman ne gösterir, kim bilebilir? Güçlü ufağı yer. D
İstanbul'daki en eski balıkçılardan birisiniz herhalde. Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz?
57 yıl oldu. İlkokulu bitirdiğimde denize açıldım. Bir balıkçı bu işe babasının yanında miço olarak başlar. Terfi ederek basamakları tırmanır. Bizim küçüklüğümüzde teknik aletler yoktu, kürek zamanıydı. Çocukken de botlarımız vardı, arkadaşlarla ağ yapar, oltayla balık tutardık.
"Her balıkçı reis değil"
http://www.milliyet.com.tr/2006/09/0...esim/paz01.jpg
http://www.milliyet.com.tr/2006/09/0...sim/paz011.jpg
Denize açıldığınızda karınız endişeleniyor mu?
Alıştı artık. O da denizin kızı. Onun babası da denizci. Gelinlerimin ailesi balıkçı değil. Zaten öyle bir-iki ay uzaklaşmıyoruz. Bugünkü teknoloji sayesinde en fazla bir hafta denizdeyiz. Telefon da var. Yalnız orkinosa girdiğimizde bir ay evden uzak kalıyoruz. Eve döndüğümde eşimle balayı yaşıyoruz.
Karınız ya da kızlarınız hiç sizinle balığa çıktı mı?
Balığa götürmedim onları hiç ama motorla gezmeye gidiyoruz.
Hiç başka bir iş yapmanın hayalini kurdunuz mu?
Aklımdan bile geçmedi.
57 yıl içinde denizde büyük bir tehlike atlattığınız oldu mu?
Çok. 1963'te Romanya sahilinde üç-dört gün süren fırtınaya yakalandık ama kurtulduk. Rüzgarı arkamıza alıp can güvenliğimizi sağlayarak Romanya sahillerine indik. Yanlış bir denizcilik bilgim olsa ya da tecrübem olmasa olay kötü sonuçlanabilirdi. Deniz mücadele demektir. Motoru iyi kullanmak gerekir. Reis buna diyorlar. Her balıkçı reis değildir.
Hep balık mı yiyorsunuz?
Olur mu? Motorlarda iki-üç aylık sekiz çeşit kumanya var. Motorlarda yenen yemek bugün en kral evde yok. Sen şimdi gitsen şişmanlarsın. Bizim çocuklar hep 100'er kilo geliyor. Balık güzel bir gıda. Orta halli bir vatandaş pahalı diye lüfer alıp yiyemez. Ama biz en kral balığı ızgaraya koyup bir kasa yeriz.
En sevdiğiniz balık hangisi?
Gül dalında güzeldir, balık da mevsiminde. Yapmasını bilirsen istavritin bir güzelliği var. Kalkanı ince kesip unlayacaksın. Yağda nar gibi kızaracak. Yanına salatanı koyacaksın. Üzerine tahin pekmezi de çektin mi hiç ihtiyarlamazsın.
İstavrit'in cıvalı olduğu söyleniyor ve "Yemeyin" deniyor.
Olur mu öyle şey! Bayat balık yenmez. Midye haram olduğu için ben yemiyorum ama bir keresinde yemiştim, çok lezzetli.
"Denizde içki içmek uğursuzluk getirir"
Siz rakı balık keyfi yapıyor musunuz?
Denizde olmaz. Uğursuzluk gelir. Motorda içki yasaktır.
Geçenlerde gazetelerde haberleri çıktı. Pasifik'te kaybolan ve dokuz ay sonra bulunan balıkçılar arkadaşlarını yemişler. Siz olsanız ne yapardınız?
O zaman ne gösterir, kim bilebilir? Güçlü ufağı yer. D