24-06-2008, 22:09
Arkadaşlar kalamarın temizlenmesi balık temizlemekten daha kolay en azından yüzgeçi,kılcığı battı sorunu yok.Başlangıçda zor gibi görünen temizleme işlemi bir kaç kere tekrarlandığında kolay olduğu anlaşılacaktır.
İlk olarak kalamarın başının vucudundan ayırma işlemi,bunun için baş parmak işaret parmağı ve orta parmağın başın yanından kalamarın vucuduna doğru itip başı vucuda bağlayan dokuyu koparmak için elimizi yarım ay şeklinde bir sağa bir sola çevirmek yeterli daha sonra baş kısmını vucudan ayırıyoruz.Burda dikkat edilecek şey kalamarın mürekkep kesesinin patlamaması,patlasada fazladan su harcanıyor yıkanınca çıkıyor.foto 2.
3 foto Kalamarın tek kemiği denilen bu jeletinimsi bölümüde sırtıdan çıkarılır.
4 foto Kalamarın derisinin yüzme işleminde kalamarın kanatların yanından baş parmağımızı derinden geçirip çekiyoruz,kalamarın kanatları vucuna yapışık olmadığından kanatlarını çektiğimizde derisinden sıyrılıyor.
5 foto Ortaya kalamarın benim için yenen torba şeklinde vucudu kalıyor.Benim için diyorum sevenleri kanatlarınıda yer, uzak doğullular kollarınıda yiyiyorlarmış hele tutma kolları nekadar uzunsa o kadar makbulmuş afrodizyak özelliğinden dolayı.
6 foto dilimlenmesi,halka şeklinde kesilen kalamarın son bölümlerinde bir miktar iç organ parcası kalıyor onuda suyun altında bu haliyle temizleyip difirize beklemek üzere bırakıyoruz.
Kalamar tavası
Difirizden cıkarılan(en az iki gün beklenecek)kalamarların buzunun çözülmesinden sonra tecihen dişli turşuluk tuzu kalamar başına bir tatlı kaşığı silme kalamar halkalarına katılıp kalamara iyice yedirilir köpüren kalamarlar 20Dk bu şekilde dinlendirilir.Daha sonra suyla iyice yıkanıp suyunun süzülmesinden sonra yine bir kap içersinde kalamar başına bir cay kaşığı karbonat bir çay kaşığı şeker koyarak tekrar bu karışımda kalamara yedirilir yine köpük salmaya başlayan kalamarı bu haliylede en az bir saat dinlenmeye bırakılır.Bu sürenin iki saat olması tercih ediliyor.Süre sonunda kalamarlar yeniden yıkanıp suyunun süzülmesinden sonra önce çırpılmış yumurtaya sonra una bulayarak fritözde atılır üç dakika tutulduktan sonra kalamarımız servise hazırdır.
İlk olarak kalamarın başının vucudundan ayırma işlemi,bunun için baş parmak işaret parmağı ve orta parmağın başın yanından kalamarın vucuduna doğru itip başı vucuda bağlayan dokuyu koparmak için elimizi yarım ay şeklinde bir sağa bir sola çevirmek yeterli daha sonra baş kısmını vucudan ayırıyoruz.Burda dikkat edilecek şey kalamarın mürekkep kesesinin patlamaması,patlasada fazladan su harcanıyor yıkanınca çıkıyor.foto 2.
3 foto Kalamarın tek kemiği denilen bu jeletinimsi bölümüde sırtıdan çıkarılır.
4 foto Kalamarın derisinin yüzme işleminde kalamarın kanatların yanından baş parmağımızı derinden geçirip çekiyoruz,kalamarın kanatları vucuna yapışık olmadığından kanatlarını çektiğimizde derisinden sıyrılıyor.
5 foto Ortaya kalamarın benim için yenen torba şeklinde vucudu kalıyor.Benim için diyorum sevenleri kanatlarınıda yer, uzak doğullular kollarınıda yiyiyorlarmış hele tutma kolları nekadar uzunsa o kadar makbulmuş afrodizyak özelliğinden dolayı.
6 foto dilimlenmesi,halka şeklinde kesilen kalamarın son bölümlerinde bir miktar iç organ parcası kalıyor onuda suyun altında bu haliyle temizleyip difirize beklemek üzere bırakıyoruz.
Kalamar tavası
Difirizden cıkarılan(en az iki gün beklenecek)kalamarların buzunun çözülmesinden sonra tecihen dişli turşuluk tuzu kalamar başına bir tatlı kaşığı silme kalamar halkalarına katılıp kalamara iyice yedirilir köpüren kalamarlar 20Dk bu şekilde dinlendirilir.Daha sonra suyla iyice yıkanıp suyunun süzülmesinden sonra yine bir kap içersinde kalamar başına bir cay kaşığı karbonat bir çay kaşığı şeker koyarak tekrar bu karışımda kalamara yedirilir yine köpük salmaya başlayan kalamarı bu haliylede en az bir saat dinlenmeye bırakılır.Bu sürenin iki saat olması tercih ediliyor.Süre sonunda kalamarlar yeniden yıkanıp suyunun süzülmesinden sonra önce çırpılmış yumurtaya sonra una bulayarak fritözde atılır üç dakika tutulduktan sonra kalamarımız servise hazırdır.
Bornova - izmir